El personal de La Fe i el Clínic protesta contra la no renovació de 3.000 sanitaris de reforç per la Covid
Sanitat Universal prorrogarà el 70% dels contractes, 6.069 efectius, però deixarà expirar la resta
Personal dels hospitals La Fe i Clínic de València s'han concentrat aquest dijous en les entrades dels centres sanitaris per a mostrar el "total desacord i oposició" amb la "decisió unilateral" de la Conselleria de Sanitat Universal de no renovar "gran part" dels contractes de reforç per la pandèmia. Les protestes han sigut convocades per les juntes de personal després de la decisió de la conselleria de Sanitat Universal de prorrogar només 6.069 contractes Covid dels vora 9.000 extraordinaris que es van fer a causa de l'excés de càrrega de treball per la pandèmia.
Durant les concentracions, en què han participat prop d'un centenar de treballadors, s'han exhibit pancartes "en defensa dels serveis públics" i s'han sentit proclames com "renovació", "no a les retallades de personal", "sanitaris necessaris" o "no som d'usar i tirar".
El Diari Oficial de la Generalitat publica aquest dijous la resolució de renovació parcial dels contractes fins al 31 de desembre, que justifica en la possibilitat de rebrots, tot i la millora epidemiològica. Tanmateix, la pròrroga deixa fora 3.000 contractes, vora el 30% dels efectius de reforç. A les Corts, la consellera de Sanitat Universal ha recordat el compromís del president de la Generalitat de crear places estructurals en la sanitat pública en el pròxim pressupost autonòmic. El cap del Consell ha anunciat en paral·lel la contractació de 6.500 sanitaris de reforç per a la campanya d'estiu.
Per a la presidenta de la Junta de Personal del Departament de l'Hospital La Fe, Pilar Piqueras, que ha xifrat en 400 els sanitaris que perdrà l'hospital, seria "just" haver renovat el 100% perquè "la pandèmia no s'ha acabat". Assegura que després de ser peça important en la contenció de la pandèmia, ara se senten "abandonats i menyspreats". "Sense aquest reforç, la xifra de morts hauria sigut molt més gran" destaquen des de la Junta de Personal del Departament Clínic-Malva-rosa, des d'on es lamenta que l'agraïment de l'administració "ha sigut el cessament del contracte".
Noves onades i demora acumulada en les llistes d'espera
Les juntes de personal adverteixen que no hi ha garanties que no arriben noves onades o noves soques del SARS-CoV-2 i que per això "no té sentit desfer-se de personal format que pot resultar necessari en el futur". També consideren fonamentals aquests treballadors per a processar les llistes d'espera, quirúrgica, diagnòstica i de consulta, que s'han generat des de l'inici de la pandèmia, així com per a absorbir les lliurances que ha generat l'excés d'horari sense precedents en l'entorn sanitari.