Dos persones amb lesions medul·lars tornen a caminar després d’estimular una regió del cervell

És la primera vegada que s'aplica la tècnica a l'hipotàlem lateral, una zona associada a funcions bàsiques com la fam o la set

Una xica amb lesions medul·lars torna a caminar
Una xica amb lesions medul·lars torna a caminar / Reuters

Dos persones amb lesions medul·lars parcials que els van causar paraplegia han tornat a caminar sense ajuda, i fins i tot poden pujar i baixar escales gràcies a l'aplicació pionera de l'estimulació cerebral profunda (ECP) en una xicoteta zona del cervell. Així es demostra en una investigació científica feta a Suïssa, que remarca que la influència d’esta zona en la capacitat motora era desconeguda fins ara.

L'ús de la tècnica per al tractament de trastorns que afecten el moviment —com Parkinson— està molt estesa, però és la primera vegada que s'aplica a l'hipotàlem lateral, una zona del cervell associada a funcions bàsiques com la fam o la set, però que ara ha demostrat tindre també un paper clau en el desplaçament.

Els investigadors, procedents de l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL) i dels hospitals universitaris de Lausana, han constatat que l'ús de l’ECP en eixa regió del cervell no només produïa resultats immediats en la millora de la marxa dels pacients durant la rehabilitació, sinó també millores neurològiques a llarg termini, ja que afavoria la reorganització del teixit nerviós afectat. Segons el neurocientífic i coordinador del projecte, Grégoire Courtine, estos resultats demostren que el cervell exerceix un “paper clau” en el procés de tornar a caminar després d'una paràlisi.

Per a arribar a eixa conclusió, l'equip va extraure imatges cerebrals en alta resolució de diversos individus i va crear mapes detallats de l'activitat anatòmica i funcional de les neurones de tot el cervell, la qual cosa va permetre determinar la rellevància de l'hipotàlem en la capacitat de caminar. Estos resultats es van aplicar posteriorment en assajos preclínics amb rosegadors, als quals van sotmetre a estimulació cerebral profunda amb elèctrodes instal·lats en l'hipotàlem lateral, la qual cosa va permetre identificar els circuits precisos implicats en la recuperació de la marxa.

Finalment, la neurocirurgiana i codirectora del projecte, Jocelyne Bloch, va extrapolar els resultats a intervencions quirúrgiques de dos pacients que patien lesions medul·lars parcials i que, després que els aplicaren implants i sotmesos a l'estimulació, van assegurar "tornar a sentir les cames" i tindre "ganes immediates" de caminar. "En eixe moment vaig saber que estàvem davant un gran descobriment en l'organització anatòmica de les funcions cerebrals", ha comentat Bloch.

També et pot interessar

stats