Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

Les persones majors i vulnerables que vivien en plantes baixes van tindre menys capacitat de reacció durant la DANA

El Col·legi Oficial de Treball Social de València sosté que quan l'aigua els va agafar de manera sobtada i van tindre més dificultat per a poder posar-se fora de perill

L'interior d'una casa danyada per les inundacions a Alfafar / Susana Vera / Reuters

Les víctimes mortals de la DANA que vivien en plantes baixes van tindre menys capacitat de reacció per a poder posar-se fora de perill el dia de la DANA. És una de les hipòtesis que planteja Ferran Senent Domingo, president del Col·legi Oficial de Treball Social de València, que ha reivindicat que "avisar a temps és fonamental, especialment per protegir a les persones vulnerables" i, "en qualsevol emergència, una qüestió de primer orde".

Senent ha explicat que dins d'este grup vulnerable hi ha gent major o amb alguna discapacitat, molt arrelades en la zona, que habiten cases antigues i ubicades a peu de carrer. També xiquets i xiquetes menuts. "L'aigua els va agafar de manera sobtada en estes situacions i probablement, han tingut més dificultat que altres persones, més joves i més enèrgiques, per a poder posar-se fora de perill", ha raonat.

"Hem vist imatges on els homes i les dones joves han lluitat contra l'aigua i han pogut eixir", ha explicat l'expert. En canvi, els més vulnerables "probablement són els que més han patit esta tragèdia". Senent ha posat com a exemple el rescat que van protagonitzar set auxiliars, dos infermeres i els familiars que estaven de visita de la residència de majors Novaedat de Sedaví, que van pujar 124 persones a una primera planta per evitar que s'ofegaren.

Les persones vulnerables, més exposades

Un punt molt important, segons ha indicat Senent, és "què passarà a partir d'ara en tota la població que s'ha quedat en la zona, perquè és la més vulnerable", com les persones migrants, els majors que viuen en residències o les famílies que depenien d'un sou i ja no el tenen. També inclou en este grup a aquelles persones en risc que s'han vist obligades a marxar, però no tenen una llar on anar.

L'expert ha assegurat que esta situació requereix "una resposta energètica" de l'administració autonòmica, amb un pla de recuperació immediat.

L'expert també ha aclarit que, amb la informació disponible, no es pot afirmar que els barris i zones més damnificades siguen necessàriament més pobres, sinó que podria ser que es tractara simplement de barriades més antigues. El que sí que ha afirmat és que "les zones inundables són les que més han patit la catàstrofe".

Finalment, Senent ha demanat que esta situació s'aborde des d'un vessant econòmic, social, de les comunicacions i centrat en la recuperació de l'habitatge, amb els suports necessaris perquè la Comunitat Valenciana puga seguir endavant. "Qualsevol persona que ha estat en la zona devastada sap que sense una planificació potent i una inversió gran, sostinguda en el temps, tindrem una zona que no es recuperarà i serà degradada per molts anys", ha afirmat.

Precisament este dijous el Centre d'Integració de Dades ha donat a conéixer el perfil de les 216 víctimes mortals comptabilitzades fins ara de la DANA de València del 29 d'octubre passat. La majoria són homes i dones majors de més de 70 anys, encara que també hi ha hagut 9 víctimes menors i altres 26 de nacionalitat estrangera.

València DANA 2024

També et pot interessar