Les persones sordes reclamen inclusió laboral i accés a una educació de qualitat
Diverses concentracions en diverses ciutats de l’Estat exigeixen igualtat d’oportunitats per al col·lectiu.
Les persones sordes han reivindicat aquest dissabte en diverses ciutats del país mesures per a afavorir la inserció i promoció laboral del col·lectiu en empreses ordinàries i per a accedir a una educació “equitativa, inclusiva i de qualitat”, entre altres peticions.
Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Persones Sordes, la xarxa associativa de la Confederació Estatal de Persones Sordes (CNSE) ha organitzat diverses concentracions amb el lema “La causa que ens uneix” per a llegir un manifest en el qual exigeixen “una igualtat d’oportunitats fins ara inexistent” per al col·lectiu.
Reclamen, així mateix, que el llenguatge de signes és un “dret lingüístic” que fa possible que s’assolisquen altres drets, i que l’ensenyament i l’ús han de protegir-se i promocionar-se. En aquest sentit, exigeix l’accés a una educació “equitativa, inclusiva i de qualitat” i disposar de professionals amb qualificació que garantisquen el dret de les famílies a elegir una educació bilingüe.
El manifest de les concentracions parla de la necessitat d’atenció específica per a víctimes de violència de gènere sordes, teleassistència accessible per als majors i un accés “sense barreres de comunicació de cap mena” als serveis d’emergència, a la informació institucional, a la televisió i a la justícia, entre d’altres.
La CNSE considera que mantindre i millorar les ajudes econòmiques és una forma d’evitar “que s’amplie encara més la bretxa social” amb la resta de la societat.
A València, la jornada ha combinat informació, reivindicació i festa, i s’ha celebrat al Parc Central. S’han organitzat tallers per a aprendre swing, classes de llenguatge de signes i espectacles de música i poesia. Entre les activitats més destacades, el rap en llenguatge de signes del grup Herba Negra i el contacontes per als més menuts.