Més de 1.300 persones van canviar el sexe al registre l’any passat, una xifra rècord que quadruplica la de fa una dècada

Aquest dijous entra en vigor la llei trans, que permetrà que qualsevol persona major de 16 anys canvie de sexe al registre sense cap requisit més que el seu desig

Els registres civils de tot Espanya van registrar 1.306 canvis de sexe durant l'any passat
Els registres civils de tot Espanya van incriure 1.306 canvis de sexe durant l'any passat / À Punt NTC

Més de 1.300 persones van modificar el seu sexe en el Registre Civil durant l’any passat i es converteix en l’any en què més canvis d’aquest tipus s’han comunicat al registre. Així es desprén de les dades del sistema d'informació d’aquest registre, que s’han fet públiques precisament el dia en què ha entrat en vigor la llei trans, que permet que els espanyols majors de 16 anys puguen canviar de nom i sexe en el Registre Civil sense cap requisit més que el seu desig exprés.

Fins ara, el 2021 havia sigut l’any en què més canvis de sexe s’havien registrat. Les xifres de l’any passat suposen quadruplicar els canvis comunicats al registre una dècada abans, el 2012.  De fet, en els dos últims anys s'ha registrat una pujada més destacada, respecte a anys anteriors, en els quals sí que s'ha comptabilitzat un augment, però va ser més gradual.

Les xifres van començar a créixer a partir del 2007, quan el govern de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la llei que permetia modificar al registre el sexe d’una persona, avalat per un diagnòstic mèdic de disfòria de gènere i, almenys, dos anys de tractament hormonal del sol·licitant. Coincidint amb aquest canvi normatiu, el 2007 el Registre Civil va comptabilitzar fins a 15 canvis de sexe.

L’any passat, després del confinament, el Registre Civil va comptabilitzar un augment més notable que els anys anteriors, així el 2021 es van superar els mil canvis de sexe. En concret, es van fer 1.091 tràmits d'aquest tipus. Aquesta xifra s’ha superat el 2022 amb les 1.306 persones que van canviar de sexe l'any passat.

Les primeres lleis d'autodeterminació, el 2014

Cal destacar que comunitats com Andalusia, que compten amb una norma que inclou la lliure autodeterminació de gènere de les persones trans des del 2014, Extremadura des de 2015 i la Comunitat de Madrid, Balears i Múrcia el 2016.

Un any més tard, la van aprovar la Comunitat Valenciana i Navarra, mentre que el País Basc compta una llei trans des de 2012, encara que el canvi registral sense diagnòstic mèdic es va incloure després d'una reforma el 2019.

Amb l’entrada en vigor de la llei trans, aprovada definitivament al Congrés fa dues setmanes, els majors de 16 anys podran canviar de sexe al Registre Civil des d’aquest dijous manifestat la seua voluntarietat de fer-ho, sense necessitat de cap informe mèdic o psicològic. 

També et pot interessar

stats