Les persones en la vintena tripliquen la incidència de la resta de la població valenciana

L’avanç de la vacunació i l’augment d'incidències vinculades a l’oci nocturn han convertit els més joves en el principal vector de contagi

Gent jove en un esdeveniment de música en directe
Gent jove en un esdeveniment de música en directe / Imatge d'arxiu

Les incidències vinculades a l'incompliment de les mesures sanitàries d'aquest cap de setmana han tingut la població més jove com a protagonista. La falta de control en festes i discoteques, però especialment en botellots massius, preocupen la ciència per l'augment de la taxa de contagis que s'està experimentant entre aquest grup d'edat.

Només un 3% dels menors de 25 anys han rebut alguna dosi de la vacuna, el que fa d'aquest col·lectiu el menys immune al coronavirus, i també el que més pot contagiar.

Els últims dos brots detectats s'han produït en discoteques, un a Torrevella, amb 17 positius oficials –vora 30 segons altres fonts– després d'una festa. L'altre, en una altra discoteca de València, va estar darrere d'almenys 20 contagis que es van produir després d'una altra festa que encara s'està rastrejant. La mitjana d'edat en ambdós casos era tenien entre 16 i 19 anys.

El còctel que forma l'avanç de la vacunació a la població major i la progressiva relaxació de les mesures desplaça el gruix dels contagis cada vegada més cap als grups d'edat més jove.

Aquesta tendència, s’evidencia en l’última actualització dels casos confirmats per PCR per grups d’edat publicats aquesta setmana. El cas més cridaner és el de la població que té entre 20 i 29 anys, que frega una incidència acumulada a 14 dies de 100 casos per cada 100.000 habitants. Si llevem aquest grup, la resta de la població presenta una taxa de contagis quasi tres voltes menor, de 33 casos per cada 100.000. Només els menors de 10 anys i els majors de 60 presenten una taxa inferior a la mitjana de la Comunitat Valenciana.

Si comparem aquestes dades amb la darrera actualització, la incidència acumulada en els últims catorze dies s’ha incrementat lleugerament, passant d'un 39,76 a un 40,93 en tres dies. Un augment que es produeix fonamentalment per la pujada de set punts (de 89,90 a 97,26) en la taxa de contagis que afecta la població entre 20 i 29 anys. També puja la incidència, però de manera menys marcada entre el grup d'edat de 30 a 39 anys (1,6 punts) i de 50 a 59 (1 punt). La resta de grups baixen o es mantenen, i destaca la reducció en la incidència de majors de 90, que representa més de huit punts.

La variació de les dades respecte a desembre, just abans de començar la campanya de vacunació a la Comunitat Valenciana, és encara més evident. En la següent visualització es poden apreciar les diferències entre el percentatge d'incidència que acumulava cada grup a finals de 2020 i ara. Tots els grups majors de 60 han baixat en el percentatge d'incidència, mentre que els menors l'han pujat. Les persones d'entre 20 i 29 anys són les que més incrementada han vist aquesta taxa, amb una pujada de més de 12 punts.

Els grups de menors d'edat preocupen especialment els experts pel potencial que aquest grup d’edat pot tindre per a convertir-se en un “gran contagiador” i un vector d’entrada de noves variants, com ara la delta –abans coneguda com índia– que està en expansió, i podria ser més agressiva amb la joventut. 

També et pot interessar

stats