Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

Pilar Mateo: "Ja no es pot dir que les vacunes per al Tercer Món no puguen fer-se ràpidament"

El Museu de les Ciències Naturals de València ha inaugurat un mural amb la imatge de la científica, una de les més reconegudes.

La química valenciana Pilar Mateo, amb el mural amb la seu imatge de fons

La química valenciana Pilar Mateo ha inaugurat un mural gegant amb la seua imatge a la façana exterior del Museu de les Ciències Naturals de València, als Jardins de Vivers. L'obra, que pinta l'artista valenciana Alba Fabre, forma part del projecte "Dones de ciència", una iniciativa de la Universitat Politècnica de València i el centre d'innovació Las Naves per a donar visibilitat a les científiques.

Mateo, que ha dedicat la vida professional a combatre malalties endèmiques del Tercer Món com el mal de Chagas o el dengue, és una de les espanyoles més reconegudes en l'àmbit internacional.

La científica ha aprofitat l'acte per a denunciar el desinterés per avançar en altres vacunes contra malalties de països més pobres, en contrast amb la rapidesa amb què s'ha aconseguit la del coronavirus. "Ara ja no poden dir que les vacunes per al Tercer Món no puguen fer-se ràpidament", ha afirmat Mateo.

En declaracions a À Punt, la científica ha destacat la utilitat d'aquestes vacunes per a previndre el primer món de la importació de malalties de països menys desenvolupats. Ha recordat que l'Aedes aegypti, l'insecte vector del dengue o la febra groga, és de la mateixa família que el mosquit tigre. "Ho tenim ací i pot vindre", ha advertit Mateo, que ha explicat que tot i els milions d'euros invertits en l'erradicació d'aquest mosquit, ha passat de transmetre un virus a contagiar-ne quatre.

La química també ha subratllat la importància de les estratègies de prevenció per a evitar noves crisis com la de la Covid-19 i la necessitat d'imprimir una perspectiva global en les polítiques sanitàries en un món que ha perdut les fronteres.

També et pot interessar