Les plagues i la contaminació a l'Albufera i les platges, els assumptes mediambientals que més preocupen a València

Són resultats d'un baròmetre encomanat pel govern local, que carrega contra la gestió en neteja de la via pública de l'anterior executiu

Una rata corre pel carrer (arxxiu)
Una rata corre pel carrer (arxxiu) / lortek (Shutterstock)

Les plagues als carrers i la contaminació a l'Albufera i les platges són els assumptes mediambientals que "més preocupen" la ciutadania de València. Així es desprén de les dades de l'infobaròmetre de la ciutat que ha llançat l'Ajuntament per a arreplegar l'opinió de la població adulta respecte a les zones verdes, en el marc de la Capital Verda Europea 2024. L'estudi, que ha difós els resultats aquest divendres, ha preguntat, a més, pels problemes mediambientals de l'urbs, així com per les actuacions que caldria implementar per a fer-los front.

Segons l'informe, les plagues als carrers —com per exemple mosquits, panderoles o rates— és el tema que "més preocupa" el veïnat. Fins a un 44% de la mostra opina que és el problema mediambiental més gran de València. La regidora de Turisme, Paula Llobet, ha apuntat que aquesta situació és "herència de l'anterior govern, que no va moure ni un dit per a posar fi a les plagues i les ha deixat proliferar sense control". Davant d'això, ella ha defensat que l'actual equip —integrat per una coalició entre PP i Vox— "ja ha posat en marxa un exigent pla de neteja duplicant les actuacions i de control de plagues perquè sabem que és un dels temes que més preocupen els veïns".

A més, un 37,2% dels enquestats es mostra concernit per la contaminació a les platges de la ciutat i a l'Albufera. De fet, un 64%, pràcticament dos de cada tres, afirma haver visitat el parc natural en l'últim any. Per al govern municipal, aquest estat d'opinió revela que l'"abandó" i la contaminació de l'Albufera en "els últims anys" són "algunes de les realitats constatades" pel baròmetre. Quant a la situació de l'horta, el 46% dels que la van visitar asseguren que "ha empitjorat" en els darrers anys, enfront d'un 20% que assegura que ha millorat i un 26% diu que està "igual". Altres temes pels quals la ciutadania manifesta interés són el canvi climàtic, la producció de residus, fem i abocaments o la mala qualitat per al consum.

Els resultats s'han obtingut a través d'un total de 2.352 entrevistes realitzades de manera aleatòria tenint en compte l'edat, sexe i relació amb l'activitat econòmica dels entrevistats. La mostra s'ha recollit entre els mesos de setembre i octubre. Llobet ha afirmat que per a l'equip de govern és "clau" disposar d'aquesta informació estadística, que permet dur a terme "un diagnòstic de quina és la realitat de la ciutat i de la qualitat de vida dels ciutadans".

També et pot interessar

stats