Els plans del govern espanyol per a 2050: prohibició de vols curts, impostos als cotxes i jornada setmanal de 35 hores

El president Pedro Sánchez presenta un document amb mesures per a transformar el país des de tots els àmbits en els pròxims 30 anys 

El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la presentació del pla Espanya 2050
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la presentació del Pla Espanya 2050 / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dijous el projecte estratègic Espanya 2050, amb què pretén obrir una reflexió col·lectiva i plural sobre els reptes socioeconòmics de futur que afronta el país després de la pandèmia de coronavirus. L'executiu ho planteja com una guia "apolítica" i oberta a tot tipus d'aportacions, per a iniciar un "gran diàleg nacional" que permeta analitzar amb comunitats autònomes, ajuntaments, empreses, sindicats, universitats i societat civil el full de ruta d'Espanya en els pròxims trenta anys.  

El document Espanya 2050: fonaments i propostes per a una estratègia nacional de llarg termini arreplega nou reptes que s'articulen en 50 objectius i 200 mesures per a aconseguir-los. Entre altres, planteja imposar taxes als vols curts i prohibir els que es puguen fer en trajectes ferroviaris inferiors a dues hores. La mesura afectaria, per exemple, els viatges entre Madrid i València, ja que es poden fer en menys de dues hores en AVE. A més, advoca per posar impostos a l'ús del cotxe per a transformar la mobilitat i reduir les emissions de CO2. 

També contempla reduir progressivament la jornada laboral, una hora per dècada, fins a arribar a les 35 hores setmanals. La mitjana actual a Espanya és de 37,7 hores a la setmana i l'objectiu del govern espanyol és baixar a 37 en 2030, 36 en 2040 i arribar a les 35 en 2050. 

Una altra de les mesures que proposa el pla, que La Moncloa ha elaborat amb l'assessorament d'un centenar de persones expertes de diversos àmbits, és elevar progressivament els impostos que graven el consum de dièsel i gasolina fins que els dos s'equiparen al tipus impositiu mitjà que hi ha en la Unió Europea (en els països més avançats). Actualment, els impostos especials que graven els hidrocarburs a Espanya es troben entre els més baixos d'Europa, sobretot pel que fa al dièsel, cosa que permet que els preus de venda al públic siguen també més baixos que en molts dels països homòlegs.

El Pla Espanya 2050 preveu també crear un marc fiscal adequat per a elevar l'oferta d'habitatge en lloguer a preus assequibles i afavorir l'accés de les famílies amb menors rendes baixes, amb especial èmfasi en els àmbits territorials subjectes a major tensió. A més, proposa incentivar formes de tinença alternatives a les tradicionals de compra o lloguer, com ara la propietat temporal i la propietat compartida, i adaptar-les a la realitat espanyola. Així mateix, creu que l'economia col·laborativa també podria irrompre en el mercat de l'habitatge.

Coincidint amb la crisi migratòria a Ceuta, el document aposta pel foment de la immigració legal i de la captació de talent estranger com a vies addicionals per a dinamitzar l'economia i apuntalar la viabilitat de l'estat del benestar i l'enfortiment dels serveis públics.

Proposa, a més, la modernització de l'administració pública, un model de desenvolupament sostenible i respectuós amb el medi ambient, un suport contundent a la innovació en tots els fronts, no sols en el cientificotecnològic i una modernització del teixit productiu i de la cultura empresarial.

La joventut té un apartat específic, en el qual destaca una "ampliació dràstica" de les oportunitats de la població jove, especialment en àmbits com l'educació, l'ocupació i l'accés a l'habitatge, així com la consecució de la plena igualtat de gènere.

Millora l'escenari econonòmic, però perilla l'edat de jubilació

L'informe presentat planteja un escenari econòmic d'ací a tres dècades millor que l'actual, amb menys atur, menys hores de treball, menys economia submergida, una menor bretxa del PIB respecte als països europeus més rics, major productivitat, empreses de major grandària o menors desigualtats. No obstant això, en el capítol de les pensions reconeix la pressió que l'envelliment de la població i l'augment de l'esperança de vida exercirà sobre el sistema, la qual cosa podria deixar "obsoleta" l'edat legal de jubilació als 67 anys.

També augura el document que Espanya es veurà obligada a tancar centres educatius a conseqüència de la pèrdua de 800.000 alumnes d'ací a 2050, però això també obri la porta a poder duplicar la despesa per alumne en infantil, primària i ESO, i passar dels 4.880 euros actuals a vora 9.640 en el termini de 30 anys.

També et pot interessar

stats