Quins plans pots fer este Dotze d'Octubre a la Comunitat Valenciana?

Festes, fires o concerts són alguns dels plans que hi haurà de nord a sud del territori este cap de setmana festiu

Este 12 d'octubre és possible gaudir de diversos plans als nostres municipis
Este 12 d'octubre és possible gaudir de diversos plans als nostres municipis / Ajuntament d'Elx

Enguany el festiu del Dotze d'Octubre ha caigut en dissabte, raó per la qual és possible trobar multitud de plans al llarg dels nostres municipis. És per això que a continuació proposem diverses opcions per a passar el Dia de la Hispanitat com més ens agrade.

Albocàsser, epicentre de l'ametla

Este cap de setmana Albocàsser s'ha convertit en l'epicentre de l'ametla (Alt Maestrat), un fruit sec que es pot trobar en grans quantitats als ametlers que envolten la localitat. L'economia del poble se sustenta, en una part, en la indústria al voltant de l'ametla. A més, existeixen dos empreses dedicades al processament de l'ametla i també la cooperativa que aglutina l'activitat.

En la fira s'ofereixen conferències sobre el sector, hi ha un mercat gastronòmic relacionat amb l'ametla i es presenten exposicions centrades en la història del conreu, la seua recol·lecció i els seus secrets. La gastronomia d'Albocàsser està estretament relacionada amb l'ametla amb productes com la confitura, l'oli, la llet i la famosa coca celestial. 

Albocàsser, terra d'ametlers
Albocàsser, terra d'ametlers / Ajuntament d'Albocàsser

Les millors tomaques de penjar a Alcalà de Xivert

La Fira de la Tomaca de Penjar d'Alcalà de Xivert (Baix Maestrat) compleix enguany deu anys d'història. Certifica així la seua implantació a la localitat i l'atractiu que suposa per als visitants, que cada any augmenten en afluència.

Un dels seus principals reclams és poder adquirir tomaca de penjar directament des dels productors. Però a les seues parades també podem trobar altres productes de proximitat, artesania i associacions locals. Un altre dels atractius de la fira és la seua programació alternativa, amb xous de cuina o sessions pràctiques, tasts de cerveses artesanals i vermut i els tallers infantils de ceràmica.

Imatge d'arxiu de la Fira de Tomata de Penjar d'Alcalà de Xivert
Imatge d'arxiu de la Fira de Tomata de Penjar d'Alcalà de Xivert / Turisme Comunitat Valenciana

Visita al patruller Alborán a Castelló de la Plana

Si mai t'has preguntat com és un vaixell patruller per dins estàs de sort, perquè l'Alborán, el buc de l'Armada amb base a Cartagena, està atracat durant este cap de setmana al port de Castelló de la Plana i ofereix jornades de portes obertes.

Aquelles persones que vulguen saber més de la missió de la nau i les capacitats amb les quals compta podran apropar-se este dissabte al moll de Llevant i accedir-hi de 10:00 a 12:30 i de 16:00 a 17:30 hores.

El patruller Alborán, en una imatge d'arxiu
El patruller Alborán, en una imatge d'arxiu / Europa Press

Toixa, punt de trobada dels amants de l'ornitologia

Toixa (Serrans) acull la segona edició del Festival dels Voltors, unes jornades que organitza l'Ajuntament amb l'objectiu de donar a conéixer els valors naturals i la gran biodiversitat que atresora este municipi dels Serrans. Una oportunitat per entrar en contacte amb la fauna valenciana i optar per opcions d'oci allunyades de les grans ciutats.

El festival, que va començar este passat divendres i s'allargarà tot el cap de setmana, comptarà durant la jornada amb una ruta ornitològica, cicles de conferències al voltant dels ocells, exposició i venda de llibres, mostra de productes i serveis turístics, i un concert de jazz per a concloure.

Tuéjar Turisme
Tuéjar Turisme / El Festival dels Voltors té lloc de l'11 al 13 d'octubre

Dissabte rocker a València

Els amants del rock i la música tenen clar on han d'estar este dissabte: al festival Love To Rock, a la Marina de València. Allà podran gaudir de les actuacions de grups com La Casa Azul, La La Love You, Sidonie i Ginebras.

A més, també hi ha una zona per als més golosos, Love to Food, on les persones assistents podran tastar les receptes dels xefs de renom Begoña Rodrigo, del restaurant La Salita; Alejandra Herrador, d'Atalaya; Roseta Félix, de Fraula; i Carito Lourenço, de l'establiment Fierro.

Festival Love To Rock celebrat a la Marina de València
Festival Love To Rock celebrat a la Marina de València / Love To Rock

Música i cultura al voltant de la vall del Xúquer

Sis pobles de la vall del Xúquer s'han unit de nou per a celebrar la segona edició del festival Nòdul: Alcàntera del Xúquer, Antella, Beneixida, Cotes, Sellent i Sumacàrcer. Els organitzadors el defineixen com a un festival de música que vol anar molt més enllà: "un projecte a llarg termini per dinamitzar la Vall de Xúquer i canviar la manera de concebre la cultura", afirmen.

Després de l'actuació d'artistes com Pep Gimeno Botifarra, Julia Colom o Esther, arriba el penúltim dia de concerts amb Scura Splats i Korral Kaos a Antella, Los Sara Fontán a Cotes i Amorante i La Maria a Antella.

Actuació de L'Home Brut en la primera edició de Nòdul
Actuació de L'Home Brut en la primera edició de Nòdul / Nòdul Festival

El pla més dolç que la mel el trobaràs a Aiora

Si el que vols és viure un dissabte ben dolç, Aiora (Vall de Cofrents-Aiora) és la teua destinació. La mel, i tota la cultura apícola que l’envolta, pren els carrers d’este municipi que s’endinsa en les activitats del Primer Tall de la Mel, festa d'interés turístic autonòmic. Més enllà de les parades on adquirir este producte, els visitants podran enguany sentir-se com una abella i endinsar-se en un buc gràcies a la realitat virtual.

A més d’esta recreació, hi ha previstes exhibicions en directe dels apicultors, que mostraran a través d’un vidre com s’extrau la mel. I, per primera vegada, hi haurà visites guiades al Centre d’Interpretació Apícola per a divulgar tot el procés de producció de la mel.

La mel i la cultura apícola prenen els carrers d'Aiora
La mel i la cultura apícola prenen els carrers d'Aiora / Facebook Ayora Turismo

Ambient de Moros i Cristians al Campello

Precisament este Dotze d'Octubre el Campello (Alacantí) viu el seu dia gran de les festes de Moros i Cristians, amb la celebració del Desembarcament, que comença des de ben enjorn a la platja d'esta localitat marinera.

Però l'arribada de les tropes mores per la mar és només el principi dels actes de la jornada, perquè al llarg del dia podrem presenciar altres actes emblemàtics, com l'Entrada de Bandes i les Entrades Cristiana i Mora.

Desembarcament del Campello
Desembarcament del Campello / Ajuntament del Campello

Del Camp d'Elx a la nostra taula

El passeig de l'estació d'Elx (Baix Vinalopó) es converteix un any més en l'aparador de la cultura, les tradicions i productes en la celebració de la Fireta del Camp d'Elx.

La programació inclou diversitat de tallers, entre els quals destaquen els de palma blanca, trenat d’espart, elaboració de rebosteria artesanal, cuina tradicional, enfilada de palmeres, dolçaina i tabalet, usos culinaris del dàtil, artesania, pintura infantil i reciclatge. A més, s'entregarà el Premi Dona Rural 2024, que Asaja Dones entregarà a Cecilia Amorós, veïna de 72 anys de la pedania il·licitana de la Marina i gerent del Fornet de Paco. Asaja Elx també farà entrega del Premi Agricultor de l'Any a Pedro Pascual, un agricultor de 87 anys, per la seua contribució a la modernització del Camp d'Elx.

Mostra de productes de la Fireta del Camp d'Elx
Mostra de productes de la Fireta del Camp d'Elx / Ajuntament d'Elx

Acompanyar la Mare de Déu del Pilar de Benejúzar

Este 12 d'octubre Benejúzar (Baix Segura) celebra el dia gran de les Festes i Romeria en Honor a la Mare de Déu del Pilar, una de les tradicions més arrelades de la localitat. La festa és la més important i multitudinària de la comarca, amb la participació de 70.000 persones procedents de tot Espanya. 

Cada any l'acte reuneix veïns de la localitat i de tot el Baix Segura, devots de diferents punts de la geografia espanyola, visitants i curiosos, que junts recorren els quasi dos quilòmetres que separen l'església de la Nostra Senyora del Rosari del Santuari de Nostra Senyora del Pilar, on se celebra el gran dia de convivència popular.

Recorregut que fa la Mare de Déu del Pilar durant el 12 d'octubre
Recorregut que fa la Mare de Déu del Pilar durant el 12 d'octubre / Ajuntament de Benejúzar

També et pot interessar

stats