Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Els municipis afectats reclamen alternatives: plantes fotovoltaiques a espais industrials, voreres o teulades

Una manifestació convocada per més de 80 associacions reclama al govern espanyol i al valencià una ordenació racional i consensuada del territori rural

Q manifestacio renovables

Per tercer any consecutiu, més de 80 associacions aglutinades en la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables s’han manifestat al centre de València per a reclamar una ordenació de les plantes fotovoltaiques i eòliques que no done l’esquena al món rural. Més de 1.500 persones han participat en la marxa segons delegació de govern.

La coordinadora denuncia que macroprojectes —pràcticament imparables per a les administracions locals—  com els que es volen implantar a Les Coves de Vinromà, la Vall d’Uixò, Torís, Villena o Elx, entre altres localitats, destruiran milers d’hectàrees de terreny agrícola i forestal. Això comportarà conseqüències greus per a l’activitat del sector primari, el turisme i la biodiversitat de les zones afectades. 

Manifestació contra les macroinstal·lacions fotovoltaiques / À Punt NTC

“Hi ha alternatives” recorda Jesús Broch, portaveu de la coordinadora, qui considera que “el Ministeri per a la Transició Ecològica està deixant la porta oberta al colonialisme energètic rural” en permetre que “les multinacionals elèctriques hi entren i simplement pensen que és una terra conquerida”. “No podem permetre que el nostre territori perda tota la biodiversitat que perdrà” lamenta Miguel Ángel Verdegall, de l’Associació Salvatierra de Villena, “reclamem sentit comú”, puntualitza.

Aquestes alternatives, coincideixen els manifestants, passen per dos eixos ineludibles: ubicar les instal·lacions elèctriques en zones industrials o abandonades situades prop dels focus de consum i que les administracions aposten decididament per l’autoconsum i les Comunitats Energètiques Locals (CEE). Broch reclama que, de la mateixa manera que es fa en altres països europeus, les noves instal·lacions d’energies renovables aprofiten espais com vores d’autopistes o carreres secundàries, així com femers. En definitiva, “llocs on no trenque la manera de viure de les persones”. 

Manifestació contra les macroinstal·lacions d'energia renovable davant Delegació del Govern / À Punt NTC

Per a Marina Beltrán, de Cabanes Viu, caldria “prioritzar la instal·lació d’aquestes plantes en zones degradades industrials, i no en zones agrícoles”, per tal que els pobles puguen conservar “la vida conforme la coneixem ara”. 

Per a Maria Santolaria, d’Alcublas Rural, l’ordenament “irracional” de les plantes respon a “un moviment especulatiu”. Carles Peris, coordinador general de la Unió de Llauradors, per la seua part, denuncia que aquest model que reclama de nou un sacrifici als espais rurals que han estat “abandonats” per les administracions en favor de les ciutats i la gran indústria, “només serveix per a afavorir als grans fons d’inversió i grans multinacionals”.