Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

El plàstic ja és el principal motiu d'ingrés de tortugues marines en centres de recuperació

Enguany s'han recuperat amb vida més de huitanta tortugues marines atrapades en restes de bosses, xarxes o instruments de pesca abandonats en aigües valencianes

En imatge, una tortugua rescatada a la costa valenciana / Simbiosi Espai Ambiental, via Europa Press

Els emmanillaments per filaments de plàstic i xarxes abandonades s'han convertit en la "principal" causa d'ingrés de tortugues marines als centres de recuperació valencians, segons constata un estudi de la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana (Varacomval), coordinat per la Universitat de València (UV). L'informe adverteix que estes escombraries plàstiques (especialment bosses de ràfia, xarxes i caps) és una "nova i creixent amenaça" per a estos amfibis, responsables de la majoria d'atencions al juliol i l'agost. 

A esta problemàtica se suma l'ús en augment de dispositius flotants d'agregació de peixos il·legals —anomenats FAD, per les sigles en anglés— construïts de manera rudimentària amb botelles de plàstic i restes de xarxes de pesca. 

La xarxa d'encallaments ha registrat més de 200 avisos de vertebrats marins enguany, dels quals 150 corresponen a tortugues marines. A la majoria d'estes tortugues —80 exemplars— les van rescatar amb vida, després de quedar atrapades en xarxes de pesca, gràcies a la ràpida actuació dels pescadors, que van activar el protocol telefonant al 112. Han pogut rescatar molts animals a l'ARCA de la Mar de l'Oceanogràfic de València i després els han retornat a l'hàbitat natural.

El projecte Varacomval, una iniciativa de la unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València amb el suport de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència NextGenerationEU. L'objectiu és avançar en la protecció d'espècies emblemàtiques com les tortugues marines, mitjançant la investigació, la divulgació i l'acció directa per a reduir les amenaces a les quals s'enfronten, ja que la combinació de ciència, consciència social i cooperació "continua sent la clau per a preservar la biodiversitat marina i assegurar un futur sostenible per al Mediterrani".

Medi ambient

També et pot interessar