La plataforma per l’ensenyament públic ix al carrer contra l’aprovació de la nova llei d’educació

Consideren que la norma "només pretén arraconar el valencià de l’ensenyament”

Manifestació de la comunitat educativa en defensa del valencià a Castelló de la Plana / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de juny 2024 - 06:32 Actualitzat: 27 de juny 2024 - 20:00

Amb motiu de l’aprovació este dijous de la denominada llei de llibertat educativa, la plataforma per l’ensenyament públic ha celebrat concentracions a les capitals de província a les 18:00 hores contra l’esmenada llei, segons ha informat en un comunicat. Les manifestacions han tingut lloc a Castelló de la Plana (Casa dels Caragols), València (Palau de la Generalitat) i Alacant (Casa de les Bruixes), convocades per la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic. És la mateixa que va organitzar la primera vaga d'esta legislatura en l'ensenyament públic el 23 de maig, integrada per les AMPA, sindicats de docents i d’estudiants.

La plataforma ha fet “una crida” a la comunitat educativa i al conjunt de la societat valenciana a participar massivament en les concentracions “per a expressar el rebuig a una llei que només pretén arraconar el valencià de l’ensenyament”. Consideren que la nova llei que proposa el govern del PP i Vox “és un greu atac a l’ensenyament en valencià” perquè, entre altres coses, prohibeix l’ús vehicular del valencià i fomenta l’exempció de l’assignatura a les comarques de predomini lingüístic castellà. També critiquen que no es recuperen les línies en valencià a les comarques de predomini lingüístic valencià, sinó que cada grup triarà la llengua majoritària, d’acord amb uns percentatges.

Així mateix, denuncien que la nova norma elimina el requisit de capacitació lingüística amb el C1 de valencià per al professorat dels ensenyaments especial (FP i artístics), d’EOI i en la inspecció educativa. En este sentit, tampoc estan d’acord amb el fet que es permeta al professorat sense el C1 de valencià vindre d’altres territoris en comissió de serveis durant quatre anys i que s’atorguen beneficis per al professorat que vehicule en anglés. Fet, este últim, que consideren que “crearà enfrontaments entre el professorat”.

Des de l’STEPV, el sindicat majoritari de l'ensenyament a la Comunitat Valenciana, el coordinador Marc Candela explica que ixen al carrer per a mostrar rebuig a l’aprovació de la norma i també per a protestar contra les retallades previstes en els centres educatius. “Estarem ací i continuarem fins que la Conselleria rectifique i aconseguim un ensenyament en valencià, de qualitat i públic”, assegura. A més, Candela ha apuntat que durant el pròxim escolar faran una contracampanya perquè les famílies voten a favor del valencià. 

“Sabem que no l’usen, però per què odien la nostra i la llengua de veritat dels valencians?”, es pregunta Toni Royo, de Plataforma per la Llengua, que demana que els xiquets i xiquetes de les comarques castellanoparlants tinguen l’oportunitat de conéixer-la. “Per què no volen que a la gent que arriba de fora li puguem oferir el millor que tenim, que és la llengua?”, afegeix. 

Preguntat per À Punt Notícies, el mestre de Primària Alejandro López diu que està veient unes polítiques que no li agraden “per a res” i, al costat de la resta dels manifestants, vol defensar la continuïtat per a “reforçar els serveis públics en l’ensenyament”. 

També et pot interessar

stats