La Plataforma de l'Ensenyament Públic es concentrarà cada dijous contra la consulta de la llengua base d'Educació

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha defensat la consulta a les escoles valencianes “per a donar llibertat a les famílies i aplicar un sistema equilibrat sense imposicions”

Protesta de la Plataforma per l'Ensenyament al CEIP Enric Valor, este dijous
Protesta de la Plataforma per l'Ensenyament al CEIP Enric Valor, este dijous / Compromís Alacant

La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, que aglutina diverses entitats sindicals i organitzacions del sector educatiu, ha anunciat este dijous que convocarà protestes cada dijous contra la consulta a les famílies sobre la llengua base dels centres que pretén dur a terme la Conselleria d'Educació este mes de gener, encara sense data fixada. L'ens critica la falta d'informació que envolta este procés d'elecció i que, a més, suposa una càrrega "molt extra" per a les escoles. "No saben si han de fer el cens o quan se celebrarà la consulta, no tenen administratius per a dur-la avant", ha criticat Ismael Vicedo, portaveu de la plataforma a Alacant, en declaracions als mitjans.

Este dijous s'ha obert el cicle de concentracions periòdiques des del CEIP Enric Valor, el primer col·legi d'Alacant que va implantar l'ensenyament en valencià, l'any 1987. Unes quaranta persones s'han congregat a les portes d'este centre, principalment professorat i sindicats, per a protestar per la consulta i l'anomenada llei de llibertat educativa, aprovada el 2023 pel govern de Carlos Mazón per a derogar l'anterior de plurilingüisme que havia impulsat el Botànic.

Vicedo ha lamentat que la conselleria de José Antonio Rovira "s'obstine" a tirar avant la consulta perquè les famílies trien la llengua base de manera imminent, a pesar que s'ha recorregut contra la llei de llibertat educativa davant del Tribunal Constitucional. Ha afirmat, en este sentit, que més del 90% de les escoles li han demanat ajornar el procés. La intenció inicial d'Educació era celebrar-la entre el 26 de novembre i el 4 de desembre, però l'embat de la dana del 29 d'octubre ha obligat a retardar-la.

Per a la Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic, la tria de la llengua no consisteix només a escollir entre valencià o castellà per a educar els fills a l'escola, sinó que repercutirà en l'aprenentatge i també en el funcionament dels centres. En funció del resultat, suposarà "que les escoles podran tindre un model d'èxit com el de l'Enric Valor d'Alacant, un de mixt o un de nou que posarà en perill certes dinàmiques que actualment estan garantides", ha alertat el portaveu alacantí.

Per exemple, ha esmentat que impossibilitarà als col·legis amb dos línies barrejar l'alumnat durant tota l'etapa educativa, des dels tres anys fins a sisé de primària. O, en cas d'estudiants amb requisits especials, hauran de quedar-se en el mateix grup en funció de la llengua triada "sense que el centre puga compensar eixes necessitats en diferents aules". "És una bogeria", ha insistit.

Des d'ara, i cada setmana, la plataforma de l'ensenyament organitzarà actes contra esta consulta i la llei de llibertat educativa per a portar la protesta a diferents escoles del territori.

Rovira defensa la consulta: "Dona llibertat a les famílies"

El conseller d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, ha defensat este dijous la consulta sobre la llengua base a les escoles valencianes “per a donar llibertat a les famílies i aplicar un sistema equilibrat sense imposicions”. Segons ha recordat, el procés deriva del mandat de la llei de llibertat educativa i busca “donar veu a les famílies perquè trien amb llibertat, sense les imposicions de l'administració, que és el que passava abans”.

“No hi ha més exercici de llibertat que donar veu i vot a les famílies. I el resultat de la consulta serà el que elles decidisquen, no hi ha més”, ha insistit el conseller, que opina que els resultats del procés permetran “un sistema equilibrat, perquè la diferència entre la llengua base triada i les assignatures que s'impartisquen en l'altra llengua serà d'un 20%". "Per tant, es tracta que l'alumnat tinga plena competència en les dos llengües cooficials de la Comunitat Valenciana”, ha resolt.

Rovira ha recordat, així mateix, que a les zones castellanoparlants es garantirà que els i les estudiants cursen com a mínim l'assignatura de valencià, encara que puga demanar l'exempció de l'avaluació, i que les famílies puguen triar també el valencià com a llengua base si així ho desitgen.

També et pot interessar

stats