Directes
Ara en la televisió
ESCOLA D'INFERMERIA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Les pluges de setembre alleugen la sequera al nord, però l'empitjoren en la conca del Túria

Els embassaments valencians continuen en xífres mínimes i només els del riu Xúquer presenten valors de normalitat, segons l'últim balanç de la CHX

La vora del riu Túria (arxiu)

Les pluges que han recorregut la Comunitat Valenciana al llarg de setembre han canviat lleugerament el mapa de la sequera al territori. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) ha publicat este dilluns l'informe mensual, que arreplega algunes novetats respecte del balanç anterior. Els beneficis pels aiguats es concentren sobretot en les comarques del nord, els punts en què el temporal més es va acarnissar, amb els registres de precipitacions més notables. Per això, dos sistemes de reg ubicats en esta demarcació, el Sénia-Maestrat i Millars - la Plana de Castelló, han eixit este mes de la situació de sequera prolongada.

La creu és que, paral·lelament, la situació del sistema Baix Túria empitjora i entra en este preocupant escenari, afegint-se per tant a Palància - les Valls, Baix Xúquer, Marina Alta, Marina Baixa, Serpis i Vinalopó-Alacantí. Amb els indicadors actualitzats, es mantenen en situació de normalitat els sistemes de l'Alt Túria, l'Alt Xúquer, el Magre i el Xúquer Mitjà, als quals se sumen ara el Sénia-Maestrat i Millars - la Plana de Castelló.

De tota manera, i a pesar de la suau millora en els punts més septentrionals, l'escenari no és per a tirar coets, perquè els ruixats a penes han permés recuperar les reserves dels embassaments que estaven més buits. Així, els pantans valencians, la majoria distribuïts al llarg de la conca hidrogràfica del riu Xúquer, continuen en xifres mínimes pel que fa a volum d'aigua emmagatzemat.

El Xúquer és l'únic sistema d'explotació hidrogràfica que es manté en verd, amb indicadors de normalitat. Sénia-Maestrat, Palància - les Valls i la Marina Alta i Baixa continuen en emergència, la situació més preocupant de totes, amb grau roig. Millars - la Plana de Castelló, Serpis i Vinalopó-Alacantí estan en alerta i el Túria en prealerta.

L'informe de seguiment de la sequera i escassesa d'aigua publicat este dilluns per la CHX identifica periòdicament els sistemes de la demarcació hidrogràfica segons l'escenari en què es troben: emergència (carestia greu), alerta (carestia severa), prealerta (carestia moderada) i normalitat (absència d'escassesa). El nivell d'emergència es determina tenint en compte el valor de l'indicador d'escassesa en els últims quatre mesos.

Per a entrar o eixir d'un escenari d'escassesa no és suficient que l'índex d'estat d'escassesa (IEE) presente els valors corresponents a l'escenari en qüestió, sinó que cal una certa continuïtat dels paràmetres per a evitar fluctuacions brusques que dificultarien la gestió o aplicació de les mesures. Quan algun escenari es troba en situació de carestia es poden adoptar les mesures necessàries per a pal·liar els efectes dins del marc d'actuació establit en el Pla Especial de Sequeres (PES). La decisió correspon a la junta de govern, a la comissió permanent de sequera o a la comissió de desembassament en què esta delegue, sempre comptant amb el suport de l'Oficina Tècnica de Sequeres. En la presa de decisions es tindrà en compte l'especificitat de la zona afectada i la gravetat de la situació.

La Comunitat Valenciana pateix un dels pitjors anys hidrològics de la història pel que fa a dèficit de pluges. Això, afegit a les altes temperatures, dibuixa un escenari preocupant. A començament de juny, els embassaments del territori estaven al 54% de la capacitat i ara mateix no arriben al 30%, segons l'aproximació del portal Embalses.net. La xifra, alarmant ja de per si, ho és més encara si la comparem amb la de l'any passat per estes mateixes dates, quan els pantans estaven al 42,43%.

Reducció de cabals

En este context, la CHX contempla possibles reduccions en les exigències dels cabals ecològics i les condicions en les quals es pot aplicar este cabal menys exigent, amb l'objectiu d'anticipar o evitar els greus problemes que poden ocasionar situacions de sequera o escassetat com les que pateixen en l'actualitat. La possible reducció en els cabals ecològics és una de les accions que arreplega la nova proposta de projecte de revisió del Pla Especial de Sequera de la demarcació del Xúquer per als pròxims anys, que substituirà l'actualment vigent, que data de novembre del 2018.

El document estableix diferents mesures i accions dirigides a minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials dels episodis de sequera, així com garantir la disponibilitat de l'aigua per a assegurar els usos existents i la salut de la població. Afig canvis respecte al presentat el març del 2023 i està en consulta pública juntament amb l'estudi ambiental estratègic, durant 45 dies hàbils, des del passat 18 de setembre.

Medi ambient