Més pluja al territori valencià en un mes que a Londres o la Corunya en tot un any
El temporal deixa registres històrics, fins al punt de superar les precipitacions que arrepleguen ciutats més humides al llarg de tot un any
Més pluja a Ontinyent en 26 dies que a Londres en tot un any. Tot i que sembla increïble, es tracta només d'un dels registres històrics que ha deixat el tren de borrasques que ha travessat la Comunitat Valenciana les últimes setmanes i que han convertit aquest març en el més humit de la història.
Les precipitacions caigudes aquest mes, que han superat els mil litres en municipis com ara la Vall d’Ebo o a la pedania de la Drova, a Barx, estan molt per damunt de les pluges que cauen durant tot un any en ciutats tradicionalment molt més humides que les valencianes.
És el cas de la Corunya. A la ciutat gallega cauen, de mitjana, 1.014 litres anuals. Una xifra inferior als 1.069 litres la que han caigut a la Vall d’Ebo aquest març. Però aquest cas no és únic en què els registres valencians d’un sol mes, que ni tan sols ha finalitzat encara, estan per damunt dels anuals d’altres ciutats.
De la comparativa que ha fet À Punt Oratge es desprén que a Ontinyent han recollit més aigua en tres setmanes de març que a Londres en tot un any. Així, a la capital de la Vall d’Albaida han acumulat 655 litres en els últims episodis de pluja, mentre que a Londres han sigut 641.
La comparativa també resulta cridanera entre Eslida i Pamplona. En aquest municipi de la Plana Baixa han caigut 702 litres al març, mentre que a Pamplona sol ploure durant els dotze mesos de l’any 28 litres menys, és a dir, 674 litres.
Aquestes diferències encara es podrien incrementar més amb les pluges que s’esperen per a aquesta setmana. A pesar que no seran tan abundants com les de dies enrere, un nou front deixarà precipitacions al territori valencià entre demà dimarts i dimecres, de manera que les xifres dels pluviòmetres continuaran creixent.
Com destaquen des de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), fins al diumenge 27 de març, la quantitat mitjana de precipitació és de 255,4 litres per metre quadrat al territori valencià, el que suposa 7,3 vegades més que el valor climatològic del març, que se situa en 35,2 litres.
A banda de les pluges més immediates, les que s’esperen per a aquesta setmana, les tendències mitjanes de l’Aemet no apunten a unes pròximes setmanes molt humides. La setmana vinent apunta a una tendència de pluja dins dels paràmetres normals, mentre que la següent, la de l’11 d’abril, la tendència apunta a una setmana més seca, amb un 20% menys de pluges de mitjana.