El Poble Nou de Benitatxell és el segon municipi alacantí on l'aigua no és potable per efecte de sequera

La situació de falta de pluges en els últims dos anys ha provocat la salinització del seu aqüífer principal

Imatge d'arxiu del municipi afectat
Imatge d'arxiu del municipi afectat / Ajuntament de Poble Nou de Benitatxell

L'Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell (Marina Alta) ha decretat la no potabilitat de l'aigua, a causa de l'excés de sals derivat de la intrusió marina. Per tant, no s'ha de consumir i els únics usos permesos són els de neteja i higiene personals.

Així ho ha decretat el consistori este divendres en un ban de l'alcalde, Miguel Ángel García Buigues, en el qual s'indica que això arriba a conseqüència de la situació de sequera en els últims dos anys, que ha provocat la salinització de l'aqüífer principal. Tot això, "malgrat realitzar les actuacions" al seu abast, que estan previstes en el Pla Especial de Sequera que el Consorci d'Aigües Teulada-Benitatxell va aprovar i va remetre a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer abans de l'estiu.

El consistori ha assenyalat que els últims resultats analítics mostren "unes concentracions dels paràmetres de sodi i clorurs en l'aigua superiors als màxims permesos per la legislació tècnica sanitària vigent (RD 3/2023)".

Al juny, l'Ajuntament va comunicar a la població que la situació de sequera estava afectant "greument" la qualitat de l'aigua dels pous i, passats dos mesos i "malgrat les actuacions preventives realitzades, no ha permés millorar la situació de la qualitat hídrica per al proveïment".

El consistori ha precisat que les analítiques preses a principis del mes d'agost, i les pertinents contraanàlisis que han fet, han determinat una concentració en sodi de 612 mg/l i de clorurs de 1.848 mg/l, amb una conductivitat total de 3.460 uS/cm.

"No existeix cap altre paràmetre que excedeix els llindars de potabilitat establits. El problema de la no potabilitat és únicament l'excés de sals derivat de la intrusió marina. No hi ha existència d'altres paràmetres químics i biològics de caràcter tòxic i patògens", ha detallat.

Això ha fet que l'autoritat sanitària haja decretat que l'aigua no és potable i que, per tant, no s'ha de consumir, i només els usos de neteja i higiene personals són els permesos.

La situació es mantindrà fins que les condicions climàtiques no canvien

L'Ajuntament ha apuntat que esta situació es mantindrà "mentre les condicions climatològiques no canvien i puguen permetre recarregar-se els aqüífers, o una vegada les altes demandes d'aigua a l'estiu baixen". Sobre este cas, ha afegit que "es prendran accions correctives, previstes en el Pla de Sequera, com la supressió de consums municipals no essencials i la baixada de les pressions en el proveïment".

L'Ajuntament ha pregat a la ciutadania que faça "un ús responsable de l'aigua en benefici de totes i tots" i ha indicat que espera que els projectes que tenen previst que comencen en el quart trimestre del 2024, entre els quals ha citat l'execució de la nova dessalinitzadora i de les noves captacions d'aigua i canonades de transport, "ajuden a gestionar estos episodis en benefici dels usuaris per a poder oferir una millor qualitat del servei als veïns i veïnes".

El segon poble, després de Teulada-Moraira

Fa una setmana, un altre ajuntament de la zona, el de Teulada-Moraira, va informar, també a través d'un bàndol, que l'aigua en el nucli urbà de Teulada i en la zona d'aquest municipi denominada Arnella Moraira havia sigut declarada no apta per al consum fins a un altre avís per efecte de la sequera, una mesura que no afectava a Moraira.

També et pot interessar

stats