La pobresa té rostre de dona a València

Les dones suposen el 37% de les persones ateses per Casa Caritat, una xifra que creix respecte a l’any anterior

La pobresa té rostre de dona a València / À Punt NTC

Les dificultats econòmiques continuen colpejant la societat valenciana, més que l’any anterior. Almenys així es desprén del servei que ofereix Casa Caritat a València, que ha registrat un 14,5% més de persones ateses durant el 2023 respecte de l’any anterior. Entre totes elles, hi ha un col·lectiu especialment castigat per la pobresa, el de les dones. Elles formen el grup social que més ha crescut en Casa Caritat i ja suposen el 37% de les atencions d’esta entitat benèfica que este dimarts ha presentat la seua memòria anual.

“Fa més de quatre anys que les nostres xifres d'atenció estan en alça”, apuntava Luis Miralles, president de Casa Caritat. “El 2023, el col·lectiu que més ha crescut ha sigut el de les dones, 1.773 han sigut acompanyades en algun dels nostres serveis, enfront dels 1.553 homes i els 1.494 menors. És a dir, el 37% de les atencions que realitzem en l'associació ja són a dones”, detallava Miralles.

Estes dades posen de manifest la situació de moltes dones: les dificultats per a cobrir les despeses essencials les deixen en una situació encara més vulnerable que a la resta. “En Casa Caritat tenim molt present la creixent feminització de la pobresa per la major vulnerabilitat d'este col·lectiu, ja que requereix serveis més específics”, apuntava el president de Casa Caritat.

El desemparament de viure al carrer

Un exemple d’esta complicada situació és el de Juana, de 38 anys. Va arribar a esta entitat benèfica de València fa quasi dos anys, quan en arribar de Mallorca, a soles, es va veure al carrer, una situació “molt dura”. Assegura que viure al carrer suposa estar exposada al fet que molts homes s’aprofiten de la teua vulnerabilitat i al risc constant de robatori. “T’ho furten tot, fins i tot la documentació”, assegurava.

Ara, gràcies al suport de Casa Caritat, pot viure en una vivenda i rep suport per a fer-se càrrec dels seus problemes econòmics i mentals, com ella mateixa admet, mentre assegura estar centrada en les oposicions de celadora que es prepara per a avançar cap a un futur millor.

Si és angoixant la situació de veure’s abocada a la vulnerabilitat a soles, no ho és menys si arribes a Espanya amb el teu home i tres fills menors.

Era la situació de Luisa Fernanda, de 34 anys, que no sols necessitava suport econòmic, també en qüestió de gestions, com ara la matriculació dels fills a l’escola o llogar un pis. “Hi ha un moment que penses que no tens eixida. Arribar a un lloc on u se sent acollit i amb suport, que atenen les teues necessitats, és una sensació única”, explicava.

Repunt del preu dels aliments

Arran de l’augment de les atencions, Casa Caritat ha hagut de fer front a un segon repte el 2023: l'augment de preus dels productes i subministraments, cosa que ha suposat una despesa de 2.700 euros més que l’any anterior.

Les perspectives enguany no semblen millors. De gener a maig l’entitat benèfica ha atés més de 1.200 dones en algun dels serveis de l’entitat, cosa que interpreten com un agreujament de la feminització de la pobresa derivat de la crisi que va obrir la pandèmia. Casa Caritat ha admés que el nombre de persones que atenen continua augmentant.

Home, d'entre 18 i 50 anys, el perfil sense llar

Al llarg del 2023, Casa Caritat ha registrat un increment significatiu en tots els seus serveis, però sobretot els que requerien les persones sense llar. El menjador social per a este col·lectiu ha crescut un 35%. Homes, d'entre 18 i 50 anys i de nacionalitat espanyola (52%) és el perfil majoritari d’este servei. Dins d’este programa, es van servir 16.562 menjars i hi van acudir quasi 500 persones en situació de sense llar.

A més del menjador social, l’associació compta amb la distribució d'aliments i productes d'higiene, a través de la qual s'ha ajudat 3.375 persones i s'han repartit 25.551 lots de primera necessitat, com han detallat durant la presentació de la memòria anual.

Les escoles infantils i els programes Escola-Família, dels quals se n'han beneficiat 864 persones (alumnat i familiars), el Projecte Fènix de deu vivendes supervisades, i dins del qual s'ha atés 52 persones, i els centre d'acolliment temporal, concertats amb la Generalitat i que han registrat una ocupació del 100%, són altres dels serveis que ha canalitzat la Casa Caritat. 

També et pot interessar

stats