Pobresa Zero: "El contrari a la pobresa no és la riquesa, sinó la justícia"
La plataforma reclama més implicació de les administracions per a aturar un problema que afecta més de mig milió de persones a la Comunitat Valenciana
Pobresa Zero ha reivindicat "excuses zero" i més implicació de les administracions, local, autonòmica i estatal, en la solució del problema, a través d'una performance a la plaça de l’Ajuntament de València.
"El contrari a la pobresa no és la riquesa, sinó la justícia" han defés en un manifest els representants de la plataforma, després d'advertir que la pandèmia ha exacerbat el risc de pobresa o exclusió social que pateixen una de cada quatre persones a Espanya o en vora la meitat de les llars monoparentals.
A la Comunitat Valenciana, 519.000 persones viuen en llars amb ingressos per davall dels 500 euros mensuals, i 350.000 pensionistes valencians reben prestacions per davall del llindar de la pobresa, segons les dades que ha facilitat la plataforma.
Amb aquesta situació Pobresa Zero reclamar reduir la bretxa de la inversió social amb la Unió Europea, dedicant-hi almenys un 30% del PIB. La plataforma també demana a tots els partits polítics augmentar els fons destinats a la cooperació internacional, que ara estan en un 0,1% a la Comunitat Valenciana, a un 0,7%.
També urgeixen un canvi profund en el model econòmic i que a les grans empreses se'ls aplique una tributació almenys d'un 25%.
L'acció, que s'emmarca en les reivindicacions al voltant del Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa, que se celebra aquest diumenge, es completarà amb noves concentracions de protesta aquest divendres de vesprada a Alacant i l'endemà també a València, Castelló de la Plana i Elx.
La discapacitat augmenta el risc de pobresa i exclusió
En la vespra de l'efemèride, la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica ha alertat de la situació del col·lectiu, advertint que una cada tres persones amb discapacitat (el 33,8%) està en risc de pobresa i/o exclusió social –el 33,8%– , la xifra més elevada de l'última dècada i 11 punts percentuals per damunt de la població sense discapacitat (23%).