Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

"A poc a poc veus com eixa persona, que coneixes des de fa molt, deixa de ser ella"

Este dissabte 21 de setembre se commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer

Només a la Comunitat Valenciana, 38.000 persones pateixen esta malaltia / À Punt NTC

El 21 de setembre és, des de fa trenta anys, el dia dedicat a totes les persones que pateixen Alzheimer, tal com va establir l'Organització Mundial de la Salut. Una de les afectades per esta malaltia neurodegenerativa és Sílvia Rodríguez. Amb només 46 anys va començar a patir xicotetes pèrdues de memòria i, lentament, se li han esborrat els records.

"Deien que era una malaltia de gent més major i no ho tenien molt en compte, fins que li van fer les proves i van detectar que sí, que era Alzheimer", rememora Pedro Juan Díaz, parella de Sílvia. "A poc a poc veus com eixa persona, que coneixes des de fa molts anys, deixa de ser ella", explica.

Per això, la família de Sílvia intenta que es mantinga activa amb la medicació i l'estimulació cognitiva que proporciona l'Associació de Familiars d'Alzheimer de València (AFAV), una estratègia clau per a retardar l'avanç del que ella bateja com la "malaltia de l'oblit". "La recomanació és estar activa físicament i cognitivament", assegura la gerent de l'associació, Ana Morón. "En funció del nivell de deteriorament que tinga el pacient, adaptem les activitats a les seues aficions".

Mentrestant, la investigació en fàrmacs i detecció continua avançant i les veus expertes estan convençudes que en els pròxims anys hi haurà un fàrmac més eficaç. "En els pròxims mesos o d'ací a pocs anys tindrem proves en sang que ajuden en el diagnòstic precoç dels pacients que puguen desenvolupar Alzheimer més avant", comparteix José Miguel Santonja, cap de secció del servei de neurologia de l'Hospital Clínic de València.

Hui en dia, existeixen quatre fàrmacs eficaços per a alentir el deteriorament cognitiu i s'estan provant en estats inicials de la patologia. A Espanya ja n'han aprovat dos i a l'Institut de Neurociències d'Alacant en tenen un en fase clínica. "Un malalt d'Alzheimer de hui no se'n beneficiarà, però sí una persona diagnosticada d'ací a deu anys", avança José Pascual López-Atalaya, director de la Unitat de Neurobiologia Molecular de l'Institut.

Només a la Comunitat Valenciana, 36.000 persones estan diagnosticades amb la malaltia i, durant els huit primers mesos de l'any, s'han diagnosticat 6.830 pacients nous. La majoria d'estos nous pacients té més de 65 anys, edat a partir de la qual es concentra el 98% dels casos.

Mentrestant, els laboratoris d'investigació d'arreu del món continuen fent passos de gegant perquè l'Alzheimer puga caure en l'oblit d'ací a uns anys.

À Punt commemora el Dia de l'Alzheimer amb el llargmetratgeTota una vida

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, À Punt emet este dissabte 21 de setembre a les 22:00 h el documental Tota una vida. El llargmetratge conta la història de Paco i Trini, un matrimoni de Benicarló (Baix Maestrat) que es posa a prova quan l’Alzheimer es creua en el seu camí. Un treball que mostra els seixanta anys d’amor entre ells, tota una vida, gràcies a dotze anys de vídeos domèstics gravats.

Tota una vida és el primer llargmetratge de la directora Marta Romero, la neta dels protagonistes. Un documental fet de gravacions de moments de la vida dels iaios perquè no caigueren en l’oblit i que són testimoni de la preciosa història d’amor de Trini i Paco. Entranyable, però també dolorosa pel diagnòstic d’Alzheimer i la decisió d’ingressar en un geriàtric, on Paco la visita cada dia.

El documental és una producció de Distinto Films, en coproducció amb Proyecta Films, Dos Soles Media i 3Cat, i amb la participació d’À Punt.

València Sanitat Ciència

També et pot interessar