On es podrà limitar el preu del lloguer a la Comunitat Valenciana?

Les tres capitals, l’àrea metropolitana de València i alguns municipis costaners tenen un mercat del lloguer tensionat

Fins a 83 municipis valencians tenen el mercat del lloguer tensionat, una situació amb la que pretén acabar la futura llei d'habitatge
Fins a 83 municipis valencians tenen el mercat del lloguer tensionat, una situació amb què pretén acabar la futura llei d'habitatge

La futura llei d’habitatge que el govern del PSOE i Unides Podem pretén desbloquejar obrirà la porta que les autonomies limiten el preu del lloguer en determinades zones, encara que la decisió final de fixar aquests límits i de les zones afectades quedarà en mans dels governs autonòmics. En el cas de la Comunitat Valenciana, ja hi ha una llei d'habitatge i polítiques pròpies per a facilitar-ne l'accés, de manera que la llei d’habitatge pot suposar un nou impuls per a garantir aquest dret a més famílies. 

Si prospera la normativa com està plantejada en l’acord entre les dues formacions, els governs autonòmics podran limitar el preu del lloguer en aquelles zones tensionades, és a dir, en les zones on ha pujat el preu del lloguer en els últims anys i, com a conseqüència, la despesa mitjana del lloguer represente el 30% dels ingressos mitjans de la zona. Aquest límit només s’establirà en els habitatges dels propietaris que tinguen més de deu pisos, com pot ser el cas de les entitats bancàries. 

Al nostre territori hi ha centenars de municipis amb una important demanda d'habitatge, però n'hi ha que destaquen, a més, per tindre preus elevats del lloguer.

Entre les zones tensionades que recull un informe de l'Observatori de l'Hàbitat, hi ha les tres capitals i Elx. Alacant, la tercera població de la Comunitat Valenciana, és la ciutat on el lloguer està més tensionat, només per darrere de Tollos i Pilar de la Foradada. Castelló de la Plana, València i Elx són, per aquest orde, les altres grans ciutats on més necessitat de pisos de lloguer hi ha. 

Les poblacions de l’àrea metropolitana de València (Aldaia, Alfafar, Burjassot, Alaquàs, Picanya, Quart de Poblet, Xirivella o Albal) són, segons un informe de la Conselleria d'Habitatge elaborat el novembre de 2020, altres dels municipis on més tensionat està el mercat del lloguer. 

D’acord amb aquestes dades, tenen problemes també diversos municipis costaners com Pilar de la Foradada, Moncofa, Nules, Vinaròs o Tavernes de Valldigna. És igualment el cas, encara que en menor proporció, del Campello, Benidorm, Alboraia, Cullera, Bellreguard, Orpesa, Xàbia o Benicàssim. 

Illueca veu que són mesures "valentes"

Tot i que aquesta situació és la que reflecteix l’últim informe del lloguer, fins que no estiguen definits els criteris en la nova llei d’habitatge no se sabrà quines són les zones definitives que podrien quedar afectades per la limitació del preu. 

El conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, ha qualificat de "valentes" les premisses acordades pel govern espanyol per a garantir el dret a l'habitatge, i ha assegurat que a la Comunitat Valenciana l’ha pillada "amb els deures fets". Illueca ha destacat que el govern valencià té ja delimitats 83 municipis a la Comunitat que "necessiten una intervenció sobre els preus del lloguer perquè estan altament tensionats".

Una altra de les mesures anunciades que contindrà està llei és la de la reserva del 30% de les noves promocions per a habitatge protegit, del qual el 15% haurà de reservar-se a lloguer social. L'augment del parc públic va en la direcció de les polítiques valencianes, però l'objectiu és duplicar-lo i arribar als 30.000 pisos al 2030, segons assenyalen des de la Conselleria d’Habitatge. 

Respecte a les ajudes al lloguer per als joves, que també s’ha anunciat que contindrà la nova norma, se sumaran a les que ja hi ha al nostre territori

L'IBI de grans propietaris, en mans dels ajuntaments

I els ajuntaments també tindran la seua part a fer quan estiga aprovada la futura llei d’habitatge. Podran apujar l'IBI, l’impost de béns immobles, als grans propietaris. L’alcalde de València, Joan Ribó, ha dit aquest dimecres que confia que les noves mesures es puguen aplicar encara enguany.

Ha assegurat estar "encantat, fins a l'extrem que hui mateix" es vol adreçar al conseller d'Habitatge, Héctor Illueca, per a demanar-li que pose en marxa el reglament "per si podem aplicar-lo enguany mateix". Ribó ha recordat que l'Ajuntament de València ja té en les seues normes penalitzar amb un increment de l'IBI del 30% els grans propietaris que tinguen pisos buits.

També et pot interessar

stats