Polèmica per l'obertura d'un restaurant en el far del cap de l'Horta d'Alacant
Amics de les Zones Humides rebutja el projecte i proposa obrir un centre d'interpretació en les instal·lacions.
Una empresa ha proposat obrir un restaurant en el far del cap de l’Horta d'Alacant i ha presentat l'única oferta que concorre en el concurs públic convocat per a donar ús a l'antiga casa del farer. Grups ecologistes han presentat al·legacions en contra del projecte perquè consideren que no fa un ús adequat de l'espai i que no protegeix el valor patrimonial, cultural i natural del far i l'entorn.
Fa tres anys que la casa adjacent al far del cap de l'Horta està deshabitada, des que Pascual, l’últim farer, es va jubilar. Emmarcat en el programa Fars d’Espanya, l’Autoriat Portuària d’Alacant va convocar un concurs públic amb l'objectiu de rebre propostes per a l'explotació del conjunt d'immobles d'aquest espai, però només han rebut l’oferta d’una empresa que pretén obrir un restaurant.
L'Associació d'Amics de les Zones Humides del Sud d'Alacant rebutja el projecte i proposa, en canvi, aprofitar aquest espai per a instal·lar-hi un centre d'interpretació, com s’ha fet al far de l'Albir, a l’Alfàs del Pi (Marina Baixa), i al del Cap de Sant Antoni de Xàbia (Marina Alta). "Per què no pot passar ací exactament el mateix? És una qüestió de voluntat política", assegura Miguel Àngel Pavón, vicepresident de l'entitat.
A l’Autoriat Portuària d’Alacant li agrada la idea, però argumenta que ni la Generalitat ni l’Ajuntament d'Alacant ho han proposat. El portaveu de la gestora del port, David Hermoso, assenyala que cap institució "s'ha interessat per posar-hi un centre d'interpretació" després de diversos anys amb l'edifici paralitzat.
Fins al dia 2 de setembre es poden presentar al·legacions al projecte del restaurant en el far del cap de l'Horta, que s’adjudicaria per un període de quinze anys. La ciutadania ha promogut una campanya en contra en Change.org que ja té el suport de més de 6.400 persones.