La Policia Autonòmica ha recuperat 5.640 objectes artístics des de 2014
Monedes, material arqueològic, falsificacions de pintures o escultures, campanes històriques, taullels artístics o armes de foc formen part d'aquest material valorat en 247 milions d'euros
El grup de Patrimoni de la Policia de la Generalitat ha recuperat 5.640 objectes artístics valorats en 246,9 milions d'euros des que es va crear en 2014, segons ha informat aquest dijous la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, en roda de premsa. Aquestes recuperacions van ser possibles gràcies a 1.932 inspeccions, 430 persones investigades i 31 detingudes. En general, el 65% de les obres confiscades procedien de jaciments arqueològics i el 9% eren falses.
Bravo, que ha estat acompanyada del secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, i la comissària en cap, Marisol Conde, ha detallat que entre els 5.640 objectes intervinguts hi havia material arqueològic, monedes, falsificacions de pintures o escultures, campanes històriques, taulells antics o armes de foc.
La majoria de les obres intervingudes són objectes procedents d'espolis en jaciments arqueològics, dels quals 3.663 corresponen a elements arqueològics i 1.221 a monedes antigues. Les falsificacions d'obres pictòriques ascendeixen a 521 i les escultures a 124, per davant de les confiscacions de taulells centenaris (102) o les cinc campanes antigues.
L'objectiu principal d'aquest grup és protegir i garantir la conservació del patrimoni històric valencià, per això investiguen obres que afecten zones sobre les quals regeix algun tipus de protecció cultural. S'inspeccionen periòdicament jaciments arqueològics, botigues d'antiguitats i mercadets. I també es vigilen monuments protegits i supervisen les operacions de compravenda d'obres d'art en coordinació amb els seus autors, propietaris o fundacions gestores de la seua propietat intel·lectual.
Entre les operacions més rellevants, destaquen la dos últimes: l'operació Elice, que va interrompre la comercialització d'un Modigliani fals el valor del qual en el mercat haguera aconseguit 50 milions, i Custodes en la qual, a més d'una altra falsificació de Modigliani, es va intentar vendre un fals Goya i un fals Greco. Els responsables d'aquests fraus pretenien embutxacar-se 12,5 milions d'euros amb la venda. El grup també va impedir la venda de falsificacions d'altres artistes com Picasso (operació Picachu); Wifredo Lamb, Guayasamín o Diego Rivera (operació Wifredo).
Una altra actuació destacada de les esmentades aquest dijous ha sigut la que es va detenir dues persones que intentaven vendre 27 falsificacions de Goya, Nicolás Falcó, José Benlliure, Cecilio Pla i Puig Roda; i una altra en què es van intervenir còpies de bronzes de l'escultor valencià. I la que va impedir la comercialització de 35 guaix d'Eusebio Sempere.