La Policia Científica sospita d'un curtcircuit al mecanisme del tendal com a causa de l'incendi de Campanar

Els investigadors policials han accedit per primera vegada a l'habitatge on es creu que va començar el foc, un pis de lloguer que estava buit en el moment del sinistre

Efectius de la policia científica dins del pis 86

Les càmeres d'À Punt han gravat la Policia Científica accedint per primera vegada a l'habitatge de la porta 86 de l'edifici de Campanar, el pis on es creu que va començar l'incendi que va arrasar completament l'immoble. És la primera inspecció ocular directa en el presumpte origen del foc, en el marc de la investigació sobre les causes del sinistre, una causa declarada secreta pel jutjat d'instrucció número 10 de València. Les primeres imatges del foc corresponen al balcó d'aquest apartament.

Els agents treballen amb la hipòtesi d'un possible curtcircuit, segons han confirmat a À Punt fonts de la investigació. L'avaria elèctrica es va posar com a possible causa l'endemà del sinistre, pel comportament de les flames. I aquest dilluns ha pres força, situant el mecanisme automàtic del tendal en el centre de les sospites dels investigadors. El propietari del pis estava de viatge en el moment dels fets. Ha informat els investigadors que va tindre problemes amb el calfador fa dos anys, que s'havien resolt sense més incidències. L'edifici va registrar un incendi anterior, l'any 2012, que va cremar per complet un habitatge. Llavors es va identificar com a font un carregador de mòbil en mal estat, segons ha informat Levante-EMV.

Després de l'eixida de la Policia Científica, un ferrer ha tancat l'accés a l'edifici per a impedir l'entrada de persones no autoritzades i evitar danys que puguen perjudicar la investigació. Els bombers han inspeccionat la finca de dalt a baix al llarg del matí. Les càmeres d'À Punt han sigut testimoni de l'entrega als veïns d'efectes personals i alguna caixa forta recuperada dels habitatges.

Les asseguradores hi han desplaçat els seus pèrits per a iniciar una investigació complementària. Entre les veus expertes que s'han traslladat hi ha professionals de Synthesis, una empresa que ha actuat en incendis com el de l'edifici Windsor de Madrid o la discoteca de Múrcia en què van morir tretze persones en un sinistre l'octubre del 2023.

Els panells i la façana ventilada, en el punt de mira

El material que farcia els panells decoratius de l'edifici i l'estructura de façana ventilada estan en el punt de mira per la ràpida propagació de les flames. Es van comportar de manera pareguda als de l'incendi de la torre de Grenfell de Londres, on l'interior plàstic dels panells (polietilé) va exercir de carburant per al foc, malgrat el tractament ignífug. Veus expertes en arquitectura i enginyeria entrevistades per À Punt van destacar la combinació d'aquest material amb el sistema de ventilació de la façana, que va proporcionar un circuit d'aire que alimentava el foc.

L'Associació d'Instal·ladors d'Aïllament, AISLA, creu que la virulència i propagació de l'incendi es podria deure a l'absència de franges tallafocs, segons ha explicat secretari general de l'associació, Álvaro Pimentel, en declaracions a RTVE. No obstant això, l'excap del servei de Bombers de l'Ajuntament Vicent Pons, expert en investigacions d'aquest tipus, va advertir en declaracions a À Punt contra la temptació d'anticipar causes, ja que, segons va advertir, els resultats de les indagacions solen portar "sorpreses".

Els jutjats de València estan a l'espera dels resultats de les anàlisis d'ADN i en tres casos d'estudis antropològics per a confirmar la identitat dels cadàvers rescatats de l'incendi. La identificació és un pas imperatiu per a autoritzar el lliurament de les restes mortals als familiars.

Mazón: "El punt més important és establir bé quin és el focus real de propagació"

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha destacat que "el punt més important és establir bé quin és el focus real de propagació d'aquest incendi des del punt de vista científic".

Segons ha dit el cap del Consell, primer cal saber exactament "contra quins materials, contra quins sistemes de col·locació i contra quines normatives que ens minven seguretat lluitem".

Després, quan tinguen les dades certes, Mazón ha avançat que "serem els primers des de l'àrea d'habitatge de la Generalitat en coordinació amb col·legis professionals i amb el govern d'Espanya per a treballar conjuntament l'eliminació de qualsevol element que puga fer que això es torne a produir".

"Però encara hi ha detalls que desgraciadament no coneixem i quan ho coneguem sabrem exactament contra què lluitem. No lluitarem contra coses que no estan en dubte ara mateix", ha conclòs.

També et pot interessar

stats