La policia entra a les discoteques de Múrcia arrasades pel foc i pren proves per a la investigació

Els bombers extingeixen l’incendi després de dia i mig de treball, mentre els forenses avancen en la identificació dels set cossos que encara falta

El foc va afectar tres locals contigus del polígon de Las Atalayas
El foc va afectar tres locals contigus del polígon de Las Atalayas / Marcial Guillén (Efe)

La policia científica ja inspecciona els locals d'oci que va arrasar el foc a Múrcia diumenge i que es va cobrar la vida de 13 persones. Una vegada que s'han retirat els bombers, que han estat dia i mig sufocant l’incendi i garantint les condicions de seguretat perquè la policia científica poguera entrar a analitzar les tres discoteques assolades pel foc, ara els agents recopilen proves per a la investigació. Dilluns de vesprada el foc va quedar totalment extingit i ara la calor permet a la policia científica treballar.

També s’ocupen en la identificació dels cossos els agents especialitzats desplaçats des de Madrid per a identificar les víctimes. Ara per ara, se n'han identificat sis, però en altres casos hi ha “problemes” per a fer-ho per l’estat en què han quedat els cossos, com apuntava el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Enmig d’un encreuament d’acusacions, en què l’Ajuntament ha revelat que dues de les discoteques afectades per l’incendi, Teatre i Fonda Milagros, tenien un orde de tancament i no disposaven de llicència des de gener, una situació que neguen els representants de les discoteques, Grande-Marlaska convidava a no interferir el curs de la investigació: "Deixem que les investigacions seguisquen el curs adequat i es determinaran les conseqüències d'aquesta fatal tragèdia i, si escau, es prendran les mesures necessàries i precises".

L'empresari de la discoteca Fonda Milagros, on van ser localitzades les tretze víctimes mortals, tenia un contracte d'arrendament amb Teatre, SL, propietària de les tres sales sinistrades, i desconeixia, segons ha assegurat ell mateix davant els micròfons, que treballara sense llicència, així com l’orde de cessament d'activitat.

L'advocat Francisco Adán, que representa a aquest empresari originari de Colòmbia, manté que el seu client ha perdut en l'incendi tota la documentació relativa a la Fonda Milagros, però que, en qualsevol cas, no tenia cap documentació sobre l'orde de tancament i la suspensió de la llicència d'obertura i activitat que es va atorgar a Teatre, SL el 18 de desembre de 2008.

Qui pot assumir responsabilitats?

Pel que fa a les responsabilitats dels locals d’oci, i a pesar que no es determinarà amb exactitud fins que no avance la investigació, tot fa pensar que els administradors de les discoteques podrien ser encausats per tretze homicidis imprudents, un delicte castigat amb entre un i quatre anys de presó en el Codi Penal.

Un advocat penalista, Raúl Pardo Geijó, ha explicat a Efe que, en casos com el de Múrcia, la responsabilitat del que ha passat recau en l'administrador o el titular de l'establiment on van passar els fets. Pardo Geijó afig que la instrucció judicial determinarà el grau de compliment, entre altres circumstàncies, de les mesures de seguretat dels locals.

De manera subsidiària, ha advertit, l'Ajuntament de Múrcia, com a garant del compliment de les normes de seguretat dels establiments de concurrència pública, podria veure's obligat a respondre de les indemnitzacions que s'imposen en el procés si els condemnats no pogueren fer front a aquests imports.

L'ajuntament no sols a atorgar llicències d'obertura i activitat, sinó a vetlar pel compliment de les mesures de seguretat Raúl Pardo - Advocat penalista

Per això, considera que l'administració local murciana "ho té complicat" en aquesta causa, si es presenta, com ha anunciat, com a acusació particular perquè, a més de poder ser responsable subsidiari, està obligat "no sols a atorgar llicències d'obertura i activitat, sinó a vetlar pel compliment de les mesures de seguretat".

D’altra banda, desenes de ciutadans sud-americans es van concentrar aquest dilluns de vesprada en els voltants de les discoteques sinistrades per a expressar la seua solidaritat a les famílies de les víctimes, i fer costat a l’encarregat de la Fonda Milagros, d'origen colombià. Amb espelmes, rams de flors i banderes de Colòmbia i Nicaragua, la comunitat sud-americana va voler mostrar el seu dolor i agraïment a Múrcia i Espanya pel suport a la "gran família" que ha significat per a tots ells la Fonda Milagros, segons coincidien tots.

La comunitat sudamericana de Múrcia es va concentrar aquest dilluns a les portes de les discoteques incendiades per a recordar les 13 víctimes del sinistre
La comunitat sudamericana de Múrcia es va concentrar aquest dilluns a les portes de les discoteques incendiades per a recordar les 13 víctimes del sinistre / Marcial Guillén (Efe)

També et pot interessar

stats