La Politècnica de València i la Universitat d'Alacant apaguen la climatització pel cost energètic
Els centres d'educació superior justifiquen la mesura, que serà temporal, per un encariment de la factura elèctrica en els últims mesos
L'alça dels preus en l'energia obliga algunes universitats públiques de la Comunitat Valenciana a limitar la despesa energètica en els establiments a partir d'aquesta tardor per a evitar que el rebut elèctric es descontrole. La Universitat Politècnica de València (UPV) era la primera a anunciar, a través d'un enviament de correu massiu dijous, que prohibirà des de dilluns, i temporalment, la climatització en la majoria d'espais de la institució. Una mesura a què s'ha sumat a primera hora de la vesprada de divendres la Universitat d'Alacant, segons ha confirmat À Punt NTC.
En el cas de la UPV, a partir d'aquest dilluns la climatització estarà apagada en els tres campus, tret dels llocs i instal·lacions amb requisits o funcionalitats especials, la qual cosa implicarà un estalvi aproximat de 16.000 euros al dia. La vicerectora de Desenvolupament Sostenible, Débora Domingo Calabuig, signa una nota informativa dirigida a tota la comunitat universitària en què assenyala que la institució acadèmica està fent front a unes despeses energètiques elevades "que superen àmpliament l'import pressupostat per al 2022". "La situació actual obliga a prendre mesures de contenció de la despesa que se sumen a les contínues actuacions i inversions en matèria d'eficiència energètica", assenyala en l'escrit.
Així, a partir del 10 d'octubre "no hi haurà climatització en cap espai del campus", cosa que significarà un "estalvi aproximat de 16.000 euros al dia". Fonts de la UPV han informat que es tracta d'una mesura temporal mentre la temperatura ambient ho permeta, i si en les pròximes setmanes hi ha un canvi brusc de temps "es revisarà".
Un 45% més de despesa energètica
L'escenari és semblant a la Universitat d'Alacant. Des de dilluns, l'aire condicionat estarà apagat. Fonts del centre han explicat a À Punt NTC que el rebut de la llum fins a juliol del 2022 ha pujat més d'un 45% si es compara amb el mateix període de l'any anterior, un increment rellevant si a més es té en compte que el consum energètic ha baixat un 18% gràcies a les mesures extraordinàries d'estalvi que va decretar el govern espanyol. El vicerector d'Infraestructures, Salvador Iborra, assenyala que el repte ara és tancar l'any amb un consum que no supere els huit milions d'euros per a no haver de demanar una aportació de diners addicional.
D'altra banda, la Universitat d'Alacant treballa des de fa mesos en vies alternatives de subministrament energètic; entre d'altres, la construcció d'una planta fotovoltaica a l'aparcament de Petrologia que produirà 150 kWh, un 25% del consum de la institució. Les obres estan en marxa i la previsió és que finalitzen al mes de novembre. A més, s'estan preparant les licitacions d'altres projectes d'adequació energètica finançats per fons europeus. Finalment, destaca la institució acadèmica, s'ha substituït la il·luminació del paranimf per led.
En el cas de la Universitat Jaume I de Castelló, es remeten a les mesures d'estalvi i eficiència energètica que es van posar en marxa a principis de curs per a complir amb el reial decret aprovat pel govern espanyol. Així, de moment s'ha limitat la temperatura en els establiments (a un mínim de 27 graus) i s'han reajustat els horaris d'encesa i apagada, tant de la climatització com dels llums. A més, les portes i finestres d'accés als edificis estan tancades. Fonts de l'UJI remarquen, tot i això, que l'entitat ja havia activat altres iniciatives per a millorar l'eficiència i l'estalvi, com ara la instal·lació de parcs solars fotovoltaics, la substitució de lluminàries per tecnologia led, l'aïllament de cobertes en els edificis més antics i millores en l'eficiència dels sistemes de climatització. Sí que matisen, però, que es valorarà la necessitat d'activar mesures addicionals segons evolucione el preu de l'energia.