La pols pel fang de la DANA dispara la contaminació atmosfèrica: consells per a reduir l'impacte en la salut
Sanitat recomana eixir al carrer amb mascareta i evitar fer-hi esport mentre continue actiu el protocol a València i l'àrea metropolitana
L'aire a la ciutat de València i altres municipis de l'àrea metropolitana colpejats per la DANA del 29 d'octubre s'ha tornat irrespirable. L'Ajuntament de la capital va activar diumenge el protocol de contaminació per la presència de partícules PM10, que poden tindre una incidència seriosa sobre la salut humana i la dels ecosistemes naturals. Deriven fonamentalment de la pols en suspensió generada pel fang i llot sec que s'acumula des de fa un mes en carrers, zones comercials i polígons de molts pobles de l'Horta Sud. L'entrada de pols procedent del desert del Sàhara este dilluns ha empitjorat més l'escenari, amb una meteorologia marcada per les altes pressions esta setmana.
Este dimarts, una boira densa i de color marró embolcallava Paiporta i altres punts de la zona zero de les tràgiques inundacions. Els mesuradors mòbils instal·lats per la Conselleria de Medi Ambient a Paiporta, Catarroja, Massanassa i Sedaví han mostrat en molts moments del matí que la qualitat de l'aire ací era desfavorable o molt desfavorable, amb registres superiors a 150 partícules per milió. "Suposa triplicar la quantitat màxima recomanada; és un nivell extremadament preocupant", alerta en declaracions a À Punt Óscar Pastor, tècnic de medi ambient a Paiporta. Tal com ha explicat, la càrrega contaminant d'esta pols és perillosa perquè prové d'un llot que ha estat en contacte amb aigües residuals, olis de motors o pintures industrials.
La Conselleria de Sanitat i el servei d'Emergències de l'112 han advertit del perill que suposa la concentració elevada de partícules de pols per a l'organisme. Recomana que la xicalla, les persones majors i les dones embarassades o malalts crònics s'abstinguen de participar en les tasques de neteja mentre continue esta situació. A més, s'aconsella l'ús generalitzat de mascareta a qualsevol que transite pels carrers, a més de reduir al màxim l'activitat a l'exterior, com per exemple, l'esport.
En el cas dels voluntaris que estan a la zona fent treballs de recuperació, és convenient protegir-se amb una mascareta FFP2, per tal de garantir la seguretat. Sanitat recomana que aquelles persones que pertanyen a grups de risc especialment sensibles a les partícules en suspensió (per exemple amb malalties respiratòries cròniques com l'asma) eviten estades prolongades en espais oberts. A més, han de seguir meticulosament les pautes mèdiques i, si el seu estat de salut empitjora, cal que vagen a Urgències.