Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La por d'una bambolla fotovoltaica s'escampa per la Comunitat Valenciana

Un total de 85 projectes a l'Alt Vinalopó, el Vinalopó Mitjà i el Baix Vinalopó ocuparien més de 62 quilòmetres quadrats

Projectes solars al Vinalopó / À Punt NTC

A mesura que es multipliquen els projectes d'energia renovable, creix també la preocupació social sobre el seu impacte. La por d'una bambolla fotovoltaica s'escampa pel territori. Al sud, aquest malestar és particularment viu a les tres principals comarques que travessa el riu Vinalopó i on hi ha en estudi quasi un centenar de parcs solars. En concret, a l'Alt Vinalopó, s'estima que damunt de la taula, i en diverses fases de tramitació, hi ha trenta projectes. Si s'executaren tots implicaria ocupar més de 3.000 hectàrees amb una potència equivalent a 1.800 megawatts.

Al Vinalopó Mitjà parlem d'uns vint projectes solars dissenyats sobre 2.700 hectàrees i al Baix Vinalopó 35 plantes fotovoltaiques més que ocuparien 530 hectàrees. En conjunt, en només aquestes tres comarques, de més de 62 quilòmetres quadrats plens de plaques solars, una superfície més gran que tot el terme municipal de ciutats com Ibi (Alcoià), Gandia (Safor) o Vila-real (Plana Baixa).

El projecte de Santa Anna mobilitza veïnat i organitzacions

Un cas particular és el de la partida il·licitana de Santa Anna, que ha provocat la mobilització de veïns, ecologistes i urbanistes que veuen amenaçat el medi rural. A les pedanies d'Elx poden veure's ocupades unes 500 hectàrees de terreny. La presidenta de l’associació de veïns de la zona, Ana Molina, recorda que instal·lar les plantes suposaria ocupar terrenys on s’està cultivant en l’actualitat. 

Des dels moviments ecologistes, aposten per l'ocupació prèvia de les teulades i cobertes susceptibles d'allotjar plaques i creuen que no es tenen en compte les afeccions en espais naturals i protegits que originen alguns projectes. El portaveu de l’Associació Naturalista Reconco, Jaume Hernández, explica que una de les zones més afectades seria la Serra de Salines, “un pulmó natural a l’interior de la província d’Alacant”. 

A Monòver, a més, han conegut aquest divendres que el govern central ha donat llum verda a una macroplanta al seu terme municipal amb capacitat per a produir més de 100 megawatts/hora.

També et pot interessar