La conselleria de Sanitat confirma tres casos de possible submissió química mitjançant punxades a l'Arenal Sound

Almenys catorze joves han sigut ateses per punxades a la Comunitat Valenciana. La Guàrdia Civil i la Policia Nacional investiguen quatre denúncies a Xàtiva i a la Vall d'Uixó

Imatge d'arxiu d'una edició de l'Arenal Sound
Imatge d'arxiu d'una edició de l'Arenal Sound / À Punt NTC

Un nou tipus d'agressió a les dones ha copat l'oci nocturn a tot Espanya. La por a la que es coneix com la submissió química mitjançant punxades s'estén pel país i ha disparat les denúncies en les últimes hores. A la Comunitat Valenciana han començat a destapar-se els primers casos: almenys una dotzena de joves han acudit a centres hospitalaris reportant haver sentit com els clavaven una agulla alguna extremitat.

Per ara, À Punt té constància de cinc denúncies interposades davant de les autoritats per possibles casos en espais d'oci nocturn o festivals. Aquest dimarts, fonts policials han confirmat que hi ha quatre investigacions en marxa: tres a la comissaria de Policia Nacional de Xàtiva i una més a la caserna de la Guàrdia Civil de la Vall d'Uixó. S'afigen als casos de la jove de Dénia que conta com va notar que li clavaven una agulla al braç mentre estava en el Festival Internacional de Benicàssim (FIB), que ho ha denunciat davant del jutjat de Dénia i, per això, el cas no consta en els registres de les forces de seguretat estatals. A més, la Conselleria de Sanitat Universal ha confirmat aquest dimecres que tres joves han sigut ateses a l'Hospital de la Plana per casos de possibles punxades durant el festival Arenal Sound de Borriana. Una xifra que, segons els serveis sanitaris del mateix festival, ascendeix almenys a deu.

Testimoni d'una jove de Dénia a qui van punxar en el FIB

A la Vall d'Uixó almenys sis xiques han sigut ateses al centre de salut durant la matinada de diumenge a dilluns en sentir que els havien punxat als envelats en què se celebren les festes del municipi. Segons l'Ajuntament, totes les dones han donat negatiu en l'anàlisi toxicològica i cap d'elles ho ha reportat a les autoritats.

Aquest dimecres la Guàrdia Civil ha confirmat tindre registrada una d'aquestes denúncies. Es tracta d'una menor que, com la resta de casos, estava neta en les proves mèdiques. Va ser la mare qui va posar els fets en coneixement del cos armat després que la filla la va cridar de matinada "plorant i angoixada" perquè havia sentit com li clavaven l'agulla al muscle, segons ha relatat a À Punt NTC. Al cap de cinc minuts estava marejada, cansada i no podia menejar el braç. Afortunadament, ja es troba bé, "tranquil·la" a casa i no ha patit cap reacció adversa més. Tot ha quedat en un malson, però ara la família viu amb temor que els suposats agressors prenguen represàlies contra la víctima per haver denunciat els fets. Sa mare no vol que el cas caiga en sac foradat: "Ha de servir d'avís per a les altres xiques", ha alertat. També demana a les autoritats més implicació, que "la Policia i la Guàrdia Civil se'n facen responsables i això no quede en una cosa passatgera", ha dit.  

Testimoni de la mare de la menor a qui van punxar a la Vall d'Uixó

A Xàtiva, la Policia Nacional investiga tres denúncies presentades a la comissaria local el 31 de juliol. Tots els casos ocorregueren, presumptament, a la mateixa discoteca, ubicada en un polígon industrial als afores de la ciutat. I seguint la tònica de les altres punxades per submissió química conegudes en les últimes hores, les dones no presenten lesions per possible agressió sexual ni restes de substàncies tòxiques a l'organisme. Fonts del cos expliquen a À Punt que s'estan revisant les imatges de l'establiment en què suposadament van passar els fets denunciats per a trobar possibles pistes. I tal com han assenyalat fonts municipals, l'Ajuntament ha posat en marxa cursos de sensibilització dirigits al personal de seguretat de la discoteca perquè sàpien com actuar davant d'aquests episodis.

A la comissaria de la Policia Nacional d'Alacant no consta de moment cap denúncia relacionada amb aquest tema. Tot i això, fonts del cos han detallat a À Punt que davant de l'alerta generada en les últimes hores estan arreplegant informació sobre altres localitats de la província, com ara Dénia o Benidorm. Tampoc no hi ha registres de casos semblants a la Guàrdia Civil de la província, ni en els últims dies ni mesos, segons fonts citades per Efe.

Patrons comuns

Comunitats autònomes com Catalunya i Extremadura han actualitzat i han activat protocols d'actuació davant de possibles casos de submissió química per punxades, mentre que les autoritats demanen prudència. Les denúncies ja es compten per desenes a Espanya i pràcticament totes les víctimes tenen relats i experiències molt semblants: dones joves que asseguren haver notat com els claven una agulla a les extremitats mentre estan de festa en locals d'oci, festivals o concerts. El desenllaç posterior també sol coincidir: totes han acudit a un hospital o centre mèdic on els fan les anàlisis pertinents i no troben substàncies tòxiques ni en sang ni orina. Cap d'elles ha referit ser víctima d'una agressió sexual posterior. 

Veus expertes expliquen que l'absència de rastres al cos de les xiques podria obeir al fet que probablement el que se'ls inocula és el GBH, conegut com l'èxtasi líquid. Aquesta droga es dilueix ràpidament en la sang i això dificulta en gran manera que els equips mèdics la detecten quan la víctima es desplaça als centres sanitaris.

Sanitat elaborarà un protocol específic

La detecció de possibles casos de submissió química a través de punxades ha posat en evidència la falta d'un protocol d'actuació concret als centres mèdics davant d'aquestes pràctiques. Ara per ara s'aplica el d'atenció a víctimes d'agressions sexuals, vigent des del 2019 i que arreplega tots els casos de delictes contra la llibertat i indemnitat sexual —agressió sexual, abús i assetjament—. També, si escau, el protocol d'accident biològic. Són diversos els col·lectius sanitaris que han reclamat en les últimes hores que se n'elabore un adequat per a pacients que puguen haver patit un atac d'aquest tipus, que pot acabar en abús sexual. L'última, el Col·legi Oficial d'Infermeria de València. La Conselleria de Sanitat Universal, liderada per Miguel Mínguez, ja treballa en aquest document, segons ha avançat el mateix president de la Generalitat, Ximo Puig.

El cap del Consell ha mostrat preocupació davant de l'allau de xiques que han dit haver patit una punxada i ha instat a "limitar i vigilar al màxim" els espais d'oci en què es produeixen aquestes noves pràctiques de possible submissió química. També ha demanat "tractar els agressors com el que són: delinqüents". "No s'ha de fer un altre tipus de consideració: és absolutament immoral, és un delicte i cal tractar-ho com a tal", ha declarat en un acte a Xàbia després que s'han confirmat les primeres denúncies policials a la Comunitat Valenciana.

En cas de sospitar ser víctima de submissió química per punxada, les autoritats aconsellen telefonar al 112, denunciar i acudir com més prompte millor a un centre sanitari per a sotmetre's sense demora a la corresponent anàlisi toxicològica. El personal mèdic valorarà si, a més, cal activar el protocol de profilaxi per exposició al virus de la immunodeficiència humana (VIH), causant de la sida, o d'altres, responsables de l'hepatitis. 

També et pot interessar

stats