El port de València nega que l'origen del vessament siguen els vaixells que fondegen enfront de les platges

Compromís demana, una vegada més, que es paralitze l’ampliació del port perquè amb l’augment del trànsit marítim, hi haurà més risc de vessaments

El vessament que ha arribat fins a les platges del sud de València, on s'aprecia les grues del port al fons
El vessament que ha arribat fins a les platges del sud de València, on s'aprecien les grues del port al fons / Ana Escobar (Efe)

L'abocament d'hidrocarburs que afecta tres platges del sud de València no procedeix de cap vaixell de la zona de fondeig del port, que se situa enfront d'eixes platges. Així de categòric s’ha mostrat el Port de València, l’endemà que una substància negra i densa, que a hores d’ara s’analitza, va arribar fins a tres platges del parc natural, el Saler, l'Arbre del Gos i la Garrofera, que des d’este dimarts estan tancades.

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha assegurat que, quan es va conéixer la presència de l'abocament, es va posar a la disposició de Capitania Marítima per si necessitava barreres anticontaminació. Ara bé, esta institució apunta que ella no té competències sobre costes ni tampoc sobre platges, per la qual cosa no ha iniciat actuacions amb motiu del vessament, encara que sí ha garantit que el vessament no procedeix de la zona de fondeig.

No podem quedar-nos sense saber què ha passat, perquè les nostres platges comencen el dia plenes de quitrà Àgueda Micó - Portaveu de Compromís al Congrés

La portaveu de Compromís al Congrés i adjunta de Sumar, Àgueda Micó, ha exigit al Ministeri de Transició Ecològica que òbriga una investigació per a aclarir els motius de l'aparició de fuel en les platges del litoral sud de València: "No podem quedar-nos sense saber què ha passat ací, perquè les nostres platges comencen el dia plenes de quitrà. A més, just en un dels nostres principals parcs naturals", assenyalava.

Coincidint amb el vessament, Micó també ha demanat al govern espanyol que paralitze immediatament l'ampliació del port de València. Considera que no és una coincidència que hi haja un vessament contaminant en un parc natural si cada vegada hi ha més trànsit de vaixells i més fondejos enfront de l'Albufera, ja que la majoria d’estos vessaments ocorren amb la neteja d’estos vaixells, ha assegurat.

Des del punt de vista de la portaveu de Compromís al Congrés, l'objectiu de l'ampliació del port de València és "poder multiplicar" el trànsit de vaixells prop de l'Albufera i del Saler, la qual cosa suposa "multiplicar el perill" que ocórreguen vessaments com el que es va detectar este dimarts. Al seu parer, el PP i PSOE no poden tirar avant un projecte que s'ha demostrat "un perill per al medi ambient i per a la salut dels valencians i les valencianes".

Amb l'ampliació del port de València encara hi haurà més episodis de contaminació Sergi Campillo - Regidor de Compromís de València

Des del grup municipal de Compromís a l’Ajuntament de València han demanat que les platges es deixen "en perfectes condicions aptes per al bany" i que es protegisca la fauna i flora. Així mateix, des de la formació taronja insisteixen a demanar que s'òbriga una investigació al port sobre l'origen del vessament.

El regidor de Compromís Sergi Campillo ha assenyalat que el port de València té "una greu afecció" sobre l'Albufera, perquè la zona de fondeig està situada enfront de les platges que envolten el parc natural. Campillo ha assegurat que amb l'ampliació del moll nord d’esta infraestructura portuària “encara hi haurà més” episodis de contaminació.

El port de València és un "perill real", i l'ampliació de les seues instal·lacions, "una amenaça potencial" per a les platges Comissió Ciutat-Port

En la mateixa línia que els representants de Compromís, la Comissió Ciutat-Port ha denunciat el desastre ecològic produït pel vessament d'hidrocarburs que ha arribat a les platges del parc natural de l'Albufera i apunta el port de València com a "perill real" i l'ampliació de les seues instal·lacions com "una amenaça potencial" per a la salut i el patrimoni natural.

També et pot interessar

stats