El portaveu d'Educació del CSIF: "Encara no podem estar tranquils, la situació és històrica"

José Seco qualifica de "molt greu" l'allau d'incidències en les adjudicacions de docents i recorda que ja avisaren fa mesos de la dificultat afegida que comportava el procés d'estabilització

José Seco, aquest dilluns en 'Les notícies del matí'

Quan falten deu dies perquè òbriguen les escoles després de l'estiu, la comunitat educativa a la Comunitat Valenciana està en un escenari inèdit, amb centenars de professors que no tenen encara una plaça assignada i un procediment d'adjudicacions marcat per una cadena d'errades sense precedents que ha esguitat vora 15.000 professionals. Tot i que la Conselleria d'Educació treballa per a resoldre les incidències i ha publicat diversos llistats per a corregir el repartiment de places del curs 2023-2024, encara queden uns 1.200 interins que no saben a quin centre han d'acudir a treballar l'1 de setembre. El portaveu d'educació del sindicat CSIF, José Seco, ha valorat la situació en Les notícies del matí: "Encara no podem estar tranquils. És un tema històric, mai havíem tingut unes adjudicacions després de la primera quinzena", ha alertat.

Seco, que ha qualificat de "molt greu" el reguer d'equívocs en el procés d'adjudicacions, creu que el col·lectiu docent no podrà estar "tranquil" fins que no estiguen publicades totes les resolucions d'Educació que esmenen errades i s'hagen resolt les queixes i reclamacions de tots els professionals que han tingut "algun entrebanc". "Quan estiga tot publicat i solucionat, això dependrà de l'acció de la Conselleria, podrem respirar encara que siga molt poquets dies abans de començar a treballar", ha exposat en els micròfons d'À Punt Mèdia.

El representant sindical ha explicat que és habitual que es produïsquen equívocs en el repartiment de les places de professorat, "però no en un nombre tan important" com ha passat enguany. Una variable que ha dificultat més encara un procés ja per ell mateix complex, segons ell, ha sigut l'estabilització de més de 7.000 docents valencians, que han passat a tindre plaça fixa en el sistema educatiu autonòmic per mèrits i que, per tant, han patit un canvi en la situació administrativa. "Vam avisar que seria molt complicat de resoldre", ha lamentat.

A parer seu, les adjudicacions d'enguany han estat marcades per dos problemes fonamentals. Primer, la "manca de tècnics" dins de la Direcció de Personal, l'àrea que gestiona tot el cos del professorat a les tres províncies valencianes —més de 70.000 professionals—. Segon, el fet de treballar amb "sistemes informàtics obsolets" i "pensats per a un nombre inferior de professionals". CSIF assegura que ja va preveure problemes davant d'aquest escenari i va demanar tant reforçar la plantilla de tècnics a la Conselleria com actualitzar els programaris informàtics.

I a banda de problemes tècnics i de recursos humans, reconeix que el canvi de govern en ple estiu també ha passat factura a l'hora d'organitzar les adjudicacions. Per al portaveu educatiu del CSIF, la responsabilitat de l'ocorregut és conjunta i calia que "tots" els actors implicats hagueren treballat molt més. "Quan la gent té problemes no et pots quedar de costat. No hem treballat prou per part de tots per a minimitzar tots aquests canvis", ha lamentat. També s'ha mostrat decebut pel fet que des de la Conselleria d'Educació no s'ha escoltat prou els sindicats, que són els que coneixen la realitat dels centres.

També et pot interessar

stats