Com posar fi als mites sobre salut? Una guia feta per metges desmunta falses creences
La Societat Espanyola de Medicina Interna aporta informació senzilla i directa sobre afectacions com l'ictus o els infarts de miocardi
"A mi el que més em sorprén és que encara vinga gent amb cremades que s'ha posat lleixiu o pasta de dents sobre la cremada. Pareix surrealista", diu una dona a À Punt a les portes d'un centre hospitalari. Hi ha també qui deixa de seguir consells de dieta perquè ja pren les pastilles per a la diabetis o la hipertensió. "Ma germana diu que per a això pren la pastilla, per a continuar prenent sal", explica un home.
Encara que puguen estar esteses, aquest tipus de pràctiques estan basades en mites que poden tindre conseqüències serioses per a la salut. Per això, la Societat Espanyola de Medicina Interna ha publicat aquest dilluns 24 de juliol, Dia Internacional de l'Autocura, una guia per a desmuntar aquesta classe de creences.
La guia Comunicar salud inclou informació senzilla i directa amb deu punts clau sobre les 50 patologies o situacions clíniques més freqüents, com l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca o l'ictus. En aquest últim cas, per exemple, el control dels factors de risc i una actuació ràpida podria contribuir a evitar els ictus.
El metge de medicina interna de l'Hospital Doctor Balmis d'Alacant, José Manuel Ramos, ho explica: "Una persona que no pot parlar bé, que no pot moure la mà d'una forma sobtada i brusca, ha de consultar la situació ràpidament. Hi ha mesures per a un tractament precoç i en alguns casos, evitar que deixe seqüeles".
La guia recorda, en el cas de l'alcoholisme, que "cap consum d'alcohol és saludable", enmig de les creences que parlen de les bondats d'un consum moderat. En els punts sobre l'obesitat, lluita contra la discriminació i assenyala que "les persones que viuen amb obesitat mereixen ser tractades amb dignitat i respecte, tot evitant l'estigma associat". La informació, elaborada per especialistes, es pot consultar a la web per a evitar la informació imprecisa o contraproduent que es troba en internet.