"Les possibilitats que hi haja una gran apagada a Espanya són molt reduïdes"
El responsable del Programa de Clima i Energia del Real Instituto Elcano, Gonzalo Escribano, assegura que "el cas espanyol no és com el d'Àustria"
Espanya és un dels països més segurs en matèria de subministrament energètic d'Europa i per tant, un dels que menys possibilitats té d'experimentar una apagada prolongada, que sí que tem Àustria, segons el responsable del Programa de Clima i Energia del Real Instituto Elcano, Gonzalo Escribano.
"Les possibilitats que puguem tindre una gran apagada o una crisi de subministrament a Espanya són molt reduïdes", ha explicat en una entrevista amb Efe aquest expert en la matèria, que argumenta que el sistema gasista espanyol és "molt experimentat", està "molt ben gestionat" i compta amb "molt bones capacitats" i unes "reserves estratègiques i operatives per a més de 40 dies".
A més, Espanya té les fonts de subministrament energètic molt diversificades i disposa d'alternatives i acords que li garanteixen poder importar-hi gas, amb independència d'haver de pagar un preu més elevat que en temps passats.
"Des del punt de vista geopolític (i respecte al subministrament energètic), Espanya és un dels països més segurs de la Unió Europea, juntament amb, potser, els països productors", sentencia Escribano després que sorgira certa preocupació en saber que Àustria ha instruït la ciutadania per a afrontar una gran apagada elèctrica de temps indefinit.
"El cas espanyol no és com el d'Àustria, que té les reserves en un nivell baix, no té capacitat de proveir-se per GNL (gas natural liquat) i és molt dependent d'un tub (gasoducte) que li arriba de Rússia després de passar per molts països. Eixe país és normal que estiga preocupat", explica.
De fet, creu que "Espanya també és un dels països que més podria aportar a la transició energètica europea, a la seua seguretat energètica i a la reducció de la vulnerabilitat" per la seua gran dimensió gasista, renovable i d'hidrogen verd, tant en infraestructures com en saber fer, amb "empreses com Xarxa Elèctrica o Enagás, que tenen una capacitat de gestió brutal".
Tancament d'un dels gasoductes algerians
La por que es talle el subministrament energètic també s'ha vist agreujada després que Algèria haja tallat un dels dos gasoductes pels quals envia gas a Espanya.
Abans de la pandèmia, s'importaven 11.500 milions de metres cúbics a l'any d'Algèria per gasoductes i poc més de 1.000 milions en vaixells metaners (que transporten el gas liquat, GNL).
Per a aquest expert, encara que el tancament d'un dels dos gasoductes algerians no és una bona notícia, la veritat és que l'altre (que ara pot transportar fins a 8.000 milions) prompte tindrà capacitat per a subministrar quasi la totalitat del que s'importava abans de la pandèmia (vora 10.500 milions).
No obstant això, amb el progressiu encariment del GNL, que ara està en màxims històrics, Espanya ha importat en els últims mesos el màxim legal possible a través dels gasoductes algerians, uns 14.000 milions.
En qualsevol cas, el govern espanyol ha aconseguit que Algèria es comprometa a fer que el gas arribe amb vaixells metaners, un acord "clau" i molt tranquil·litzador, segons Escribano.
Diversificació de fonts energètiques
Quasi el 50% del gas que Espanya necessitava fins ara s'importava d'Algèria (la llei no permet excedir aquest percentatge per a garantir la diversificació de fonts d'energia). La resta provenia de molts altres països, des dels EUA i Rússia, fins a Qatar, el Perú o Trinitat i Tobago, situació que no es dona en altres nacions europees que, per exemple, tenen depenen fortament de Rússia.
A més, Espanya és el país d'Europa amb major capacitat de regasificació (per a convertir el GNL en gas). De fet, Enagás —el gestor tècnic del sistema gasista espanyol— és una de les companyies amb més plantes de regasificació del món.
"Recórrer més a les importacions de GNL, que estan en preus màxims històrics, pot traduir-se en una major tensió de preus, perquè entrarem en competència amb altres mercats internacionals", reconeix Escribano.
Tot i això, "Espanya té molt bones possibilitats d'aconseguir carregaments de GNL en poc temps i gestionar-los de manera adequada", argumenta, així com "capacitat per a pagar preus elevats", a diferència d'altres països, inclosos alguns europeus.
A això se suma que les reserves de gas a Espanya, que no són particularment elevades en comparació amb altres països europeus, compten en qualsevol cas amb capacitat per a més de 40 dies, la qual cosa, segons Escribano, també aporta molt de marge de maniobra.