Pradas va dir a la jutgessa que no tenia assessors formats en emergències i que la coordinació corresponia als experts del Cecopi
L’exconsellera d’Interior, que només va respondre a preguntes del seu advocat, va defendre que les seues actuacions van atendre els criteris dels tècnics i que no fer-ho “hauria sigut una temeritat”
L'exconsellera de Justícia i Interior Salomé Pradas va declarar davant de la jutgessa de Catarroja que instrueix la causa de la dana que el seu càrrec era “institucional”, que no tenia assessors en matèria d'emergències i que els que havien de coordinar durant la catàstrofe eren els experts del Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi). Així es desprén de la declaració en qualitat d'investigada —juntament amb el seu número dos, Emilio Argüeso— que l'exconsellera va fer el divendres 11 d'abril davant de la instructora i a la qual ha tingut accés À Punt este dijous.
Durant la sessió, Pradas va justificar les seues decisions dient que “hauria sigut molt irresponsable” si no haguera atés els criteris dels tècnics, com escoltar cadascuna de les opinions dels diferents integrants del Cecopi. I que, en cas de no fer-ho, apunta, podria haver comés “una temeritat” o, fins i tot, legalment se li podria haver atribuït un delicte de prevaricació. “L’emergència va tindre moltes circumstàncies concurrents, faltava informació i s’anava actuant a mesura que es tenia la informació i es proposava en funció d'això. Els tècnics valoraven i proposaven”, va apuntar.
Com ja va transcendir eixe dia, Pradas va assegurar que ella no dirigia res i que no tenia experiència en emergències. A més, va posar el focus en la falta d'informació en la qual, segons va sostindre, va incórrer la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) i va negar que s'estiguera esperant el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a enviar el missatge d'alerta a la població.
En la seua declaració, en la qual únicament va respondre a preguntes del seu advocat, Pradas va assegurar que els plans d'emergències, segons li explicaven els tècnics, estan dissenyats per a una aplicació amb automatisme per a no haver de pensar ni prendre decisions i que ella no tenia coneixements tècnics. Cal recordar, com posteriorment ha fet el mateix cap del Consell, que és llicenciada en Dret, ha exercit l'advocacia i ha sigut docent associada en la Universitat Jaume I, en l’àrea de dret.
Diu que l'absència d'obres a Poio i la Saleta van propiciar la tragèdia
D’altra banda, l’exconsellera de Justícia i Interior durant la catàstrofe va incidir en el fet que es degué haver declarat l'emergència nacional el passat 29 d'octubre. Remarca en reiterades ocasions la responsabilitat suposadament compartida que exercia juntament amb ella la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en la direcció de l'emergència.
Sobre este assumpte, dimecres passat la instructora Nuria Ruiz va deixar clar que la competència única i exclusiva en matèria de protecció civil i emergències durant l'episodi de la dana era de la Generalitat. També va assenyalar que la intenció d'atribuir responsabilitats al govern central “no és sinó un reconeixement explícit de la manifesta passivitat de l'administració autonòmica”.
Tot i això, divendres Pradas va assenyalar també que va demanar l'activació de la Unitat Militar d'Emergències (UME) a Bernabé a les 14:00 hores en una conversa telefònica, encara que “va tardar tres hores a activar-se”. A parer seu, el fet més important que va propiciar la tragèdia van ser l'absència d'obres als barrancs de Poio i la Saleta.
I insisteix en la responsabilitat del govern espanyol: “És evident que l'Estat no pot desentendre-se'n”, va dir, “ja que la Constitució li atribueix competències en seguretat ciutadana, això és, la salvaguarda de la integritat de les persones. Tant és així que hi ha un Ministeri de l'Interior, del qual depén la Direcció General de Protecció Civil. I hi ha un Cenem (el Centre Nacional d'Emergències), del qual depén el sistema ES-Alert”.