Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

El clam dels Jaume I: "Espanya necessita bastir ponts entre ciència i empreses perquè l’equació siga multiplicadora"

El rei admet que cal millorar "els incentius a la investigació i la innovació empresarial" per a assolir noves metes científiques com el llançament a l’espai del coet creat a Elx

Felipe VI, amb els sis premiats amb els Rei Jaume I d'enguany, en finalitzar la cerimònia de lliurament dels guardons a la Llotja / Biel Aliño (Efe)
María José Villalba @apuntnoticies
28 de novembre 2023 - 14:04 Actualitzat: 28 de novembre 2023 - 15:25

Enfortir les relacions entre l’àmbit científic i l’empresarial. És la petició que ha fet Alfonso Jiménez, un dels sis guardonats amb els Premis Rei Jaume I d’enguany, en la categoria d’Emprenedor, durant l’acte de lliurament d’aquests prestigiosos reconeixements. Jiménez, que ha intervingut en nom dels sis premiats, remarcava la necessitat d’intercanviar coneixements entre aquests dos àmbits. "Espanya necessita que es tendisquen ponts entre ciència i empreses, perquè l’equació siga multiplicadora", afirmava des de l’entarimat i sota la mirada del rei Felip, que ha presidit el lliurament de la 35a edició dels Jaume I.

Alfonso Jiménez ha admés que el reconeixement que han rebut els premiats suposa, a més d’una il·lusió, “una motivació per a seguir investigant i emprenent”, una tasca per a la qual, segons ha reconegut, és possible gràcies a les famílies que “acompanyen i suporten” els científics i els investigadors que, com els sis premiats, dediquen la seua vida a trobar solucions per a millorar la de la resta de la societat.

Jiménez pronunciava aquestes paraules en el seu nom i en el dels altres cinc premiats, Antonio M. Echavarren, en la modalitat d’Investigació Bàsica; Olympia Bover, en Economia; la valenciana Guillermina López-Bendito, per Investigació Mèdica; Carlota Escutia, en l’àrea de Noves Tecnologies i, per últim, Daniel Maspoch, en la categoria de Protecció del Medi Ambient.

En la mateixa línia que Alfonso Jiménez, d’estretir la col·laboració “entre l’acadèmia i la indústria”, s’ha manifestat el rei Felip durant la seua intervenció, per a tancar l’acte, en el Saló de Columnes de la Llotja de València. “Hem de seguir resolent junts les necessitats i els reptes de la societat, bastint ponts entre l’acadèmia i la indústria”, afirmava.

Per al monarca, que ha començat la seua intervenció adreçant unes paraules en valencià als sis guardonats, la inversió en R+D+I és una prioritat. No obstant això, Felip VI reconeix que cal “millorar els incentius a la investigació i la innovació empresarial” per a assolir noves metes científiques.

Així i tot, el rei ha repassat algunes de les fites científiques i tecnològiques que s’han assolit a Espanya en els últims temps gràcies a la col·laboració publicoprivada i entre les quals citava, a més de la vacuna contra la covid, el coet espacial amb segell valencià, creat per l’empresa il·licitana PLD Space, i que es va llançar a l’espai a l'octubre. 

Show more

Un altre dels que ha incidit en la necessitat d’enfortir els vincles entre el sector empresarial i l’acadèmic ha sigut el president de la fundació Premis Rei Jaume I, Vicente Boluda, qui també aprofitava la intervenció per a reivindicar la visibilització de referents científics i investigadors.

Que es deixen de costat les baralles polítiques i s’assolisquen pactes que posen la ciència, la investigació i l’emprenedoria entre les prioritatsVicente Boluda - President de la Fundació Premis Jaume I

“Necessitem polítiques públiques que permeten la connexió entre els centres de generació de coneixements i les empreses, perquè són aquestes les que poden materialitzar la investigació en el desenvolupament de productes i serveis” per a la vida de la ciutadania, exposava Boluda des de l’entarimat que presidia la sala de columnes de la Llotja.

El també president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats ha aprofitat per a llançar un missatge explícit a la classe política, a la qual ha demanat que “deixe de costat les baralles polítiques i que s’assolisquen pactes que posen la ciència, la investigació i l’emprenedoria entre les prioritats de la nostra nació”. 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha lloat la tasca dels sis guardonats, als quals ha recordat que el seu “treball, talent i constància” fa que la nostra societat tinga, cada dia, “majors quotes de creixement i cohesió”. De fet, ha manifestat que la Comunitat Valenciana es caracteritza per “buscar punts d’unió que ens facen més forts”, des de la humilitat de sentir-se com a part d’Espanya, sense abandonar el projecte de caminar units”.

València es convertirà el 2024 en l’àgora europea on es concentrarà el pensament vinculat a la sostenibilitat i les ciències ambientalsMaría José Catalá - Alcaldessa de València

Així mateix, l’alcaldessa de València, María José Catalá, ha assumit el repte que es presenta a les administracions, acostar la innovació i la ciència a la societat. Un compromís que, des del consistori, ha manifestat que traurà endavant.

L’alcaldessa ha aprofitat l’acte en què estaven representants empresarials i polítics i de l’àmbit científic per a recordar que, en només unes setmanes, amb l’entrada del 2024, “València es convertirà en l’àgora europea on es concentrarà el pensament vinculat a la sostenibilitat i les ciències ambientals”, en referència a la capitalitat verda europea de la ciutat

València Ciència