Preocupa l'estat de salut de l'Albufera: l'aigua segueix de color marró i el nivell ha baixat

La Generalitat i l'Ajuntament de València demanen a la CHX que aporte l’aigua suficient per a revertir la situació

Fa mesos que l'aigua de l'Albufera és de color marró / À Punt NTC

Acaba de començar desembre i l'Albufera continua amb l'aigua de color marró i un nivell que està per davall del desitjat. Les veus expertes asseguren que la regeneració de l'aigua és fonamental per a mantindre la biodiversitat. “L’Albufera ha de tindre un nivell adequat i s’hi ha de regenerar l’aigua, que no es quede estancada. Si no, podria perdre l’oxigen i ocórrer un desastre ecològic”, assegura el president de la comunitat de pescadors del Palmar, Pepe Cavaller. 

La falta de regeneració de l’aigua de l’Albufera té conseqüències com les que s’aprecien hui dia. L’aigua està marró per la presència de fitoplàncton i bacteris i el nivell està per davall del que és aconsellable. Per a solucionar-ho s’espera que hi haja més aigua per unes pluges que no han arribat a la tardor o per les aportacions de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX). 

L'Ajuntament de València assegura que el descens del nivell de la llacuna és conseqüència de la inundació dels camps d'arròs adjacents. Per aquest motiu, s'han tancat les comportes i s'han aportat huit hectòmetres cúbics des de la séquia reial del Xúquer. Però, a més dels nivells d'aigua, també preocupa el nivell de sediments que acumula el llac. “Els abocaments que hi ha a l’Albufera no s’han solucionat. Ara per ara, continuen paralitzats els projectes de fer un col·lector oest nou i una depuradora a Alcàsser, i són fonamentals”, argumenta el catedràtic de la UPV i representant de la junta rectora de parc natural, Miguel Jover. 

Aquest mateix dilluns, el consistori es reuneix amb la CHX i la Conselleria per a abordar la qüestió. Les veus expertes asseguren que fins que no ploga, baixen les temperatures o s'aporte major quantitat d'aigua, l'Albufera no recuperarà l'estat habitual. 

La Generalitat i l'Ajuntament de València han instat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que subministre l'aigua suficient per a garantir les aportacions necessàries a l'Albufera, tal com estableix el Pla Hidrològic del Xúquer, per a revertir la situació que ha tornat l’aigua marró. El consistori ha reclamat al Govern que “ordene” l'aportació hídrica perquè és una qüestió d’“extrema necessitat”.

Els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori han alertat de la situació dels nivells d'aigua i les conseqüències que tenen per a l'ecosistema, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. Així mateix, està duent a terme una vigilància continuada tant de l'extensió de la inundació hivernal com de la qualitat de l'aigua i, especialment, la possible aparició d'anòxies que causaren mortaldats d'animals i plantes.

Per tot això, la Generalitat confia que la col·laboració de la CHX aportarà l'aigua que l'Albufera necessita per a la inundació hivernal, que configura el moment de màxima esplendor de l'aiguamoll i que és beneficiosa no sols per al medi natural, sinó també per a evitar la salinització de les marjals, vital per al cultiu de l'arròs.

També et pot interessar

stats