El president de l'Associació de Damnificats per la DANA d'Alfafar: "Els responsables han de pagar"

Christian Lesaec explica en Les notícies del matí els objectius amb què naix esta plataforma veïnal, una de les tres constituïdes a l'Horta Sud per a canalitzar les reivindicacions i necessitats dels afectats per les inundacions

Entrevista a Christian Lesaec, president de l'Associació de Damnificats per la DANA d'Alfafar Horta Sud

Un mes després de la tràgica DANA que ha devastat una huitantena de municipis valencians i en què han perdut la vida almenys 222 persones, l'associacionisme s'obri pas a la comarca de l'Horta Sud per a canalitzar les reivindicacions i necessitats del veïnat perjudicat. Alfafar, Aldaia i Picanya han creat ja associacions d'afectats pels danys d'esta catàstrofe, que inicien ara un dur i llarg camí per a gestionar les ajudes de cara a la reconstrucció de cases i negocis, però també per a exigir justícia. Christian Lesaec, president de l'Associació de Damnificats per la DANA d'Alfafar Horta Sud, ha explicat este divendres en Les notícies del matí els objectius d'esta plataforma veïnal, entre els quals ha destacat la depuració de responsabilitats polítiques per la gestió de l'emergència: "Hem de veure quins són els organismes i les persones responsables. Hem de traure conseqüències, han de pagar", ha resumit als micròfons d'À Punt.

Lesaec, professor d'institut i veí d'Alfafar, ha viscut en carn pròpia la destrucció de la fatídica barrancada del 29 d'octubre, encara que afortunadament les pèrdues patides són només materials. Segons ha remarcat en la radiotelevisió pública, el que ha ocorregut "no pot quedar impune", perquè hi ha hagut "deficiències molt importants" en l'actuació de les administracions públiques. "Els damnificats hem tingut dos catàstrofes: la natural, la riuada que ens va vindre, i la de la gestió. Ens han deixat a soles, durant la nit i els dies després. Ací no va vindre ningú, era totalment inoperant", s'ha queixat.

Els damnificats hem tingut dos catàstrofes: la natural, la riuada que ens va vindre, i la de la gestió. Ens han deixat a soles

Per això, el portaveu i president de l'entitat alfafarenca deixa clar que estan disposats a presentar batalla en els tribunals per a reclamar justícia: "Parlem d'una cosa molt grossa, hi ha persones que no tornaran a casa mai més, i del dany que s'ha fet en esta comarca. La part de la natura és el que hi ha, però la resta, en lloc d'ajudar, han agreujat la situació. Anirem a totes", ha assegurat. De moment, el TSJCV tramita tres denúncies i dos querelles per la via penal contra el president de la Generalitat, Carlos Mazón, per la gestió de la DANA. Lesaec ha explicat que els advocats de l'associació els han dit que la lluita judicial serà "molt llarga". Encara no saben com l'encararan; damunt de la taula està la possibilitat d'afegir-se com a acusació particular en algun dels processos ja iniciats.

Parlem d'una cosa molt grossa. Hi ha perones que no tornaran a casa mai més.

L'Associació de Damnificats per la DANA d'Alfafar Horta Sud aglutina ja més de 120 socis, també d'altres poblacions afectades, i està oberta a qualsevol persona que vullga participar-hi. De fet, ha nascut amb vocació de transcendir l'àmbit local i cobrir més poblacions, perquè "la riuada no va distingir entre municipis, així que nosaltres tampoc", apunta Lesaec. Pròximament, decidiran en assemblea quin camí prendran i quin tipus de relacions estableixen amb altres plataformes d'afectats, amb la premissa que el més important és "anar tots a l'una". L'objectiu del col·lectiu és triple: a més de responsabilitats penals, busca constituir una xarxa d'ajuda bàsica per a subministrar productes als afectats i proporcionar assessorament jurídic de cara a la gestió de reclamacions amb les assegurances i la tramitació d'ajudes públiques.

Finalment, Lesaec ha repassat en la ràdio d'À Punt com va viure els dies posteriors a les inundacions de la DANA, en els primers moments en què els equips d'emergències encara no havien arribat a Alfafar i el veïnat es va sentir completament atemorit i a soles. Un relat colpidor en què ha destacat com la barriada es va convertir en una "ciutat sense llei", tota a les fosques. "Et tocava fer guàrdia, no sabies qui et podia entrar a casa". També ha contat que es va trobar el cos d'una persona prop de sa casa l'endemà de la tragèdia, quan anava a buscar el seu cotxe. "Vaig telefonar a l'112 i no responien. Ningú teníem cobertura, jo no sé si a eixa persona li quedava un fil de vida, però ningú el va atendre", ha lamentat. 

També et pot interessar

stats