Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T2 (reemissió)

El president dels Jaume I: “La ciència hauria de ser com el mercat dels futbolistes, que cobren més els que més aporten”

El també president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats reclama més connexions entre la ciència, la tecnologia i l’empresa per a aprofitar sinergies

Javier Quesada durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

“El sistema de contracte dels futbolistes és pur mercat. El més productiu, és el que més cobra. A més, és un sistema internacionalitzat. Això és el que hauria de passar amb la ciència, que els que més cobren siguen els que més aporten.” És el paral·lelisme que ha plantejat en Les notícies del matí Javier Quesada, director executiu dels Jaume I, aquest dilluns, vespra del lliurament d’aquests reconeguts guardons que premien la tasca investigadora que han dut a terme diversos científics en els seus camps de treball.

Aquest seria un dels canvis que, des del seu punt de vista, ajudaria a enfortir la investigació a Espanya, i al qual caldria afegir una contractació més estable de la que, en general, tenen els investigadors hui dia.

Ara bé, el també president de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats ha assenyalat que el sistema hauria d’intentar donar estabilitat a les contractacions dels investigadors, una estabilitat que no implica estar sempre vinculat a la mateixa entitat, sinó que siga decisió del científic canviar d’institució. “De vegades l’estabilitat s’associa que no et meneges d’un lloc, però hem d’entendre l’estabilitat com la decisió personal de canviar d’institució perquè l’investigador vol”, aclaria Quesada.

Un altre aspecte que podria ajudar a millorar l’entramat científic a Espanya, des del seu punt de vista, és la millora de l’intercanvi d’informació entre tres sectors consolidats: el científic, el tecnològic i l’empresarial. “Ens falta que es parlen més aquests tres mons. Això no costa diners”, puntualitzava.

Aquesta fluïdesa d’informació a tres bandes permetria, des del punt de vista del president executiu dels Jaume I, que “la ciència poguera traure finançament de l’empresa i aquesta aprofitara les oportunitats de la ciència”, exposava durant la seua intervenció en Les notícies del matí.

D’altra banda, i en vista a la conjuntura econòmica actual, en què la ciència es pot ressentir de la falta d’inversions, el president executiu dels prestigiosos guardons ha desitjat que el nou govern, amb la valenciana Diana Morant al capdavant del ministeri de Ciència i Innovació, no faça el mateix “ajust tremend” que va fer en la crisi de 2007, quan “li va llevar la inversió a la ciència”.

“A Europa no van fer el mateix”, apuntava. En aquest sentit, afegia que “no és recomanable llevar l'estabilitat perquè suposa una inversió a llarg termini. A diferència d’Europa, que va reforçar la inversió, Europa la va reforçar. Quan estàs en crisi no pots retirar la inversió a la ciència, perquè estàs llevant estabilitat a la ciència”, argumentava Javier Quesada. 

València Ciència Premis Rei Jaume I

També et pot interessar