La primera DANA es retira després de deixar registres superiors al 150 l/m²

Les comarques de la Plana Alta, l'Horta, la Ribera i el Baix Maestrat, han sigut l'escenari principal de les fortes pluges

Els efectes de la primera DANA de setembre
03 de setembre 2023 - 19:33

La primera DANA de la temporada —caracteritzada per ser atípica, anòmala i anticipada— s'acosta a la seua fi, almenys a la Comunitat Valenciana. L'episodi d'intenses pluges es va iniciar dissabte de matí i 48 hores després es desplaça al centre de la Península, on manté en alerta taronja la Comunitat de Madrid i Toledo.

Aquesta DANA primerenca ha tingut tres moments claus en tres punts del nostre territori. El primer d'ells, dissabte de matí a la Plana Alta. L'aigua va caure amb molta intensitat a Borriol, on es van acumular 186 litres per metre quadrat (l/m²), segons dades de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet). Unes primeres precipitacions que també van deixar 154 l/m² a Vilafamés, 127 a la Pobla Tornesa, 63 a la Serratella, 41 a la Vall d'Alba, 36 a Marines, 35,2 a l'embassament de Maria Cristina, 21,8 a Serra, 15,2 a Andilla, 12 a València i 9,8 a Castelló de la Plana, segons els registres d'Aemet, Avamet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

La segona gran tromba d'aigua es va produir la matinada del dissabte al diumenge i es va localitzar sobretot a l'Horta i la Ribera. Així les coses, de matinada a Alzira van caure 175 litres per metre quadrat. A Alginet 117 l/m² en només una hora; és a dir, uns dos litres d'aigua per minut. I a Algemesí hes registraren 126,2 litres per metre quadrat. Aquestes fortes pluges es van produir sobretot a primera hora de la matinada i van mantindre el veïnat en tensió durant les primeres hores de la nit.

La tercera i última descàrrega d'aigua important, ha arribat aquest matí al Baix Maestrat, on destaquen els 133,8 litres recollits a Santa Magdalena de Polpís, els 127,2 a la Jana i els 125 a Sant Mateu. Però sobretot els més de 200 l/m² registrats a Alcanar (Tarragona), una localitat que es troba a tan sols deu quilòmetres de Vinaròs i on durant un parell d'hores s'ha demanat a la població que es confinara a les plantes més altes dels edificis per risc d'inundacions.

Complicacions en la circulació en diversos punts del territori

A conseqüència d'aquestes intenses pluges, nombroses carreteres secundàries, camins i passos a nivell han quedat completament inundats. És el cas d'Aldaia, a l'Horta Sud, on l'Ajuntament ha hagut de tancar els túnels per la crescuda del barranc de la Saleta.

L'AP-7, a l'altura de Vinaròs i en sentit Barcelona, i l'N-220 a l'altura de Manises, també van estar tallades al trànsit durant hores del matí de diumenge.

El temporal marítim de diumenge, ha acabat afectant el trànsit marítim, amb el tancament parcial del port de València a primera hora de la vesprada de diumenge i el tancament total del port de Sagunt a partir de les sis de la vesprada.

Una DANA que no deixa intervencions importants per part dels bombers

Els tres consorcis de bombers han treballat de valent durant tot el cap de setmana, rescatant algunes persones que s'havien quedat atrapades en cotxes a Torrent i Benifaió, traent aigua de baixos i cases a Manises o retirant enderrocs d'algunes cases que havien caigut a la via. Cap d'estes intervencions ha sigut d'especial gravetat.

També et pot interessar

stats