La primera mocadorà sense mascaretes espera recuperar les xifres prepandèmia

La festa valenciana dels enamorats i enamorades se celebra cada Nou d'Octubre regalant fruites de massapà i mocadors a les persones que estimem

Mocadorà
Mocadorà / Gremi de Forners i Pastissers de València

En menys d’una setmana els valencians i les valencianes celebrarem el nostre particular dia dels enamorats, i els aparadors de tots els forns i pastisseries de València i voltants ja estan plens de les tradicionals fruites de massapà, les piules i els tronaors. Tot està llest perquè el diumenge Nou d’Octubre es puga celebrar la tradicional mocadorà, enguany ja sense mascaretes, ni restriccions sanitàries, cosa que fa que les previsions de venda siguen similars a les d’abans del 2019. Aquell any es vengueren unes 70.000 mocadoraes per un valor d’entre un milió i un milió i mig d’euros. És un dels dies grans per als forns i pastisseries, juntament amb Pasqua i Nadal.

Segons la secretària general del Gremi de Forners i Pastissers de València, durant els dos anys de pandèmia les vendes d’aquesta campanya van veure's afectades per la crisi sanitària, sobre tot el primer any. 

I no només em caigueren les vendes, també la participació en el concurs anual, en què només competiren cinc obradors el 2021. Enguany, però, tornen a tindre una dotzena de participants, indica de Juan, i hi ha moltes ganes de celebrar aquesta festa tan tradicional de València i els seus voltants. "La gent s’està bolcant molt i engalanant les botigues amb molta il·lusió", assenyala. 

També són bones les previsions que fa la Federació Gremial i Empresarial de Forn i Pastisseria de la província de València (Fegreppa), que no va notar tant els efectes de la pandèmia. La secretària general, Beatriz Gimeno, assenyala que els dos últims anys han disminuït una mica les vendes, sobretot el 2020, però "poquet". Durant aquest període, la gent va començar a acudir més als forns i xicotets comerços de barri i alguns establiments posaren en marxa un sistema de repartiment a domicili que els va ajudar a esmortir la baixada de clientela, explica. L'any passat les xifres ja foren molt similars a les del 2019 i la previsió és que les xifres de vendes d’enguany siguen "més o menys iguals".

Reivindicació del producte artesanal

Ambdues associacions coincideixen en la importància de mantindre viva aquesta tradició històrica i reivindiquen la qualitat del producte artesanal fet a mà als obradors amb productes de proximitat davant del que es pot trobar a les cadenes de supermercat.

Amb aquest objectiu, el Gremi de Forners i Pastissers de València organitza cada any un concurs que premia la millor mocadorà i també el millor aparador. Enguany se celebra la 51a edició d’aquest certamen dimarts, perquè tot el món tinga temps d’anar a comprar la mocadorà al millor obrador.

També et pot interessar

stats