Les primeres inspeccions descarten que la substància contaminant de les platges de València afecte la mar

Els primers albiraments apunten que es tracta de combustible i s’inspeccionen els vaixells que han eixit del port i han passat per davant de les tres platges tancades

Dos bombers avancen entre els sacs i els cabassos amb les restes d'hidrocarburs que estan retirant-se de les tres platges afectades
Dos bombers avancen entre els sacs i els cabassos amb les restes d'hidrocarburs que estan retirant-se de les tres platges afectades / Ana Escobar (EFE)

La substància contaminant que des d’este dimarts taca les platges del sud de la ciutat de València no ha afectat la mar, únicament l’arena. Així ho constaten els tècnics, els quals asseguren que les restes d’hidrocarburs han arribat quasi íntegrament vora mar, on els equips de neteja de Tragsa i de les brigades dels parcs naturals tracten de retirar-les.

D’acord amb les últimes revisions que ha fet Salvament Marítim, la taca negra no es veu a la mar, si bé podrien continuar arribant a la costa algunes restes de forma disseminada, segons ha informat la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, en visitar les platges afectades per l'abocament amb la capitana marítima de la Direcció General de la Marina Mercant, Elena Delgado, i membres de Salvament Marítim.

A pesar de constatar que la mar no està contaminada, els tècnics continuaran analitzant i vigilant la situació mentre se certifica amb exactitud de quin tipus de substància es tracta. "Podríem dir que pot ser combustible, però esperarem al que determinen les anàlisis", ha precisat Bernabé.

L'abocament es va detectar a uns 600 metres de la costa, a primera hora del matí de dimarts, i de seguida es van posar en marxa tots els mecanismes per a confirmar la presència de la taca.

Ja de vesprada els mitjans aeris i marítims de Capitania Marítima i Salvament Marítim, després de revisar la zona afectada, van constatar que no s'apreciava contaminació en l'aigua, per la qual cosa s'entén que pràcticament tota la substància està a les platges del Saler, la Garrofera i l'Arbre del Gos, que són les que continuen tancades, tant al bany, com a l’arena.

La zona on es va detectar la taca està lliure de contaminació segons totes les inspeccions que hem realitzat ahir a última hora de la vesprada com ara al matí Pilar Bernabé - Delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana

Este dimecres es continua inspeccionat la zona amb mitjans marítims i, al llarg del dia, tornaran a revisar-la els mitjans aeris per a veure si hi ha hagut algun desplaçament cap al sud, segons ha concretat Bernabé.

“De moment, la zona on es va detectar la taca està lliure de contaminació segons totes les inspeccions que hem realitzat tant ahir a última hora de la vesprada com ara mateix al matí, tant des de la part aèria com també des de la marítima, i entenem que efectivament està ja tota pràcticament a la costa”, ha manifestat la representant del govern espanyol.

El vessament, que arriba a tindre dos quilòmetres al llarg de la costa i dos metres d’ample, es va detectar a la platja este dimarts de matí. Poques hores després, un desplegament d’operaris va començar la retirada manual de les restes de manera manual per a evitar la retirada de grans quantitats d’arena.

Prudència per als curiosos

La platja del Saler, la de l'Arbre del Gos i la Garrofera continuen tancades, per això la delegada del govern espanyol ha demanat als ciutadans prudència, atés que ha assegurat que hi ha banyistes que estan anant a estos arenals tancats als usuaris per a facilitar la tasca de les brigades de neteja. Una bandera roja adverteix de la prohibició en estes tres platges.

Capitania Marítima investiga l'origen i la causa de l'abocament d'hidrocarburs i manté obertes diverses línies d'investigació. En col·laboració amb l'Autoritat Portuària, qui ha negat que l’origen del vessament siguen els vaixells que fondegen enfront de les platges afectades, s'estan revisant tots els vaixells que han eixit del port de València i han passat per la zona afectada.

Autoritats vigilants

Algunes d’estes embarcacions ja es poden descartar, així com els vaixells que estan a la zona portuària. En cas de detectar-se taques, les autoritats portuàries alertaran.

La coordinació és “total” i “tots els mitjans de la Capitania Marítima i de Salvament Marítim estan en això i, per descomptat, vigilant i investigant tota la zona per a comprovar que efectivament ja no hi ha més contaminació a la mar”, ha insistit, per a afegir que el govern d'Espanya, a través de Capitania Marítima i Salvament Marítim, la Guàrdia Civil, la Generalitat i l'Ajuntament de València estan treballant de manera coordinada.

També et pot interessar

stats