Les primeres passes de Jorge: una fita possible gràcies a un exoesquelet biònic
S'ha presentat a Madrid un model infantil pioner en tot el món perquè xiquets i xiquetes amb malalties neuromusculars puguen alçar-se i moure's
Jorge té paràlisi cerebral i ara, per fi, pot estar dret i caminar per ell mateix. És una fita que ha aconseguit amb ajuda d'un exoesquelet biònic, el primer del món dissenyat exclusivament per a xiquets, sense el qual seria impensable fer cap pas.
Aquest dimarts s'ha presentat a Madrid l'avanç robòtic en presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i les ministres d'Educació, Pilar Alegría, i de Ciència i Innovació, la valenciana Diana Morant. La tecnologia, cent per cent espanyola, és obra de l'enginyera del CSIC Elena García Armada, que treballa en el projecte des de 2009.
L'exoesquelet és un robot que s'acobla a les cames i al tronc de menuts d'entre tres i catorze anys afectats per malalties neuromusculars, com ara l'atròfia muscular espinal. Els permet alçar-se i caminar, un estímul per a millorar físicament i emocionalment.
Lluïa flamant en el cos de Jorge i pot obrir camí per a altres infants que, com ell, no poden menejar-se a causa de diverses patologies. La mare ha explicat els beneficis que ha suposat per al seu fill, que ara podrà anar a escola: "Des del primer moment ha tingut una espècie de despertar cognitiu. Per a ell poder estar dret i caminar ha suposat una revolució".
Per arribar fins ací, han calgut anys d'investigació i esforç d'una enginyera especialitzada en robòtica reconeguda internacionalment. Elena Garcia Armada va visitar València al setembre, i contava en À Punt NTC com el treball de laboratori acaba millorant la vida de les persones.
Fa alguns mesos ella i l'equip que lidera van aconseguir la certificació del robot per l'Agència Europea de Medicaments. I des de fa anys proven en pacients aquesta tecnologia que, esperen, que puga ser accessible als xiquets i xiquetes que ho necessiten a través de la sanitat pública.