La princesa Elionor jurarà la Constitució davant d'un parlament amb absències

No hi assistiran els diputats d'ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG, 28 dels 31 del grup Sumar, les ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, i el d'IU, Alberto Garzon, ni els presidents basc, Iñigo Urkullu, i català, Pere Aragonès

La princesa Elionor en la seua arribada al Congrés dels Diputats a Madrid
La princesa Elionor en la seua arribada al Congrés dels Diputats a Madrid / Sergio Pérez
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
31 d'octubre 2023 - 07:02 Actualitzat: 31 d'octubre 2023 - 11:24

Les Corts Generals rebran aquest dimarts, 31 d'octubre, el compromís de l'hereva de la Corona amb la Constitució i les lleis espanyoles, amb els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes, i ho faran el mateix dia en què la princesa Elionor de Borbó Ortiz compleix la majoria d'edat.

"Jure exercir fidelment les meues funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes, i fidelitat al rei", diu el jurament que està previst en l'article 61 de la Constitució que la filla del rei dirà davant del parlament. És, per tant, un acte parlamentari en el qual la jove cridada a ser futura cap d'Estat es compromet amb les normes que regeixen l'estat de dret, amb l'estat de les autonomies i amb els drets dels ciutadans, i tot això davant dels representants de la sobirania nacional.

La princesa Elionor jurarà la Constitució al mateix escenari on son pare ho va fer el 30 de gener del 1986, el saló de sessions del Congrés, i davant del mateix exemplar de la carta magna que va utilitzar Felip de Borbó, encara que li han afegit un encartament que inclou els dos articles modificats des de llavors, el 13, per al vot de ciutadans comunitaris, i el 135, de l'estabilitat pressupostària.

Un parlament molt diferent del del 1986

Però el parlament actual dista molt del que hi havia fa quasi 38 anys. El 1986, Felip, que llavors era príncep, va ser rebut per unes Corts en les quals hi havia diputats i senadors comunistes, socialistes, populars, centristes i nacionalistes, així com qui era president de la Generalitat, Jordi Pujol, de CiU, i el lehendakari, José Antonio Ardanza, del PNB. Llavors, la plantada a la Monarquia es va reduir a ERC i Batasuna, que només sumaven tres diputats adscrits al Grup Mixt.

En aquesta ocasió, s'ha incrementat el nombre de parlamentaris que no acudiran a la cerimònia amb Elionor de Borbó: als 26 diputats que sumen ERC, Junts, Bildu, el PNB i el BNG, s'han unit 28 dels 31 diputats del grup Sumar, tots excepte la líder i ministra en funcions, Yolanda Díaz, la vicepresidenta tercera del Congrés, Esther Gil, i la portaveu parlamentària, Marta Solís. També seran baixa les dues ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, i el d'IU, Alberto Garzón, així com els presidents basc, Iñigo Urkullu, i català, Pere Aragonès.

Els actes arrancaran a les 11 del matí, quan els reis d'Espanya, la princesa Elionor i la infanta Sofia, escortats per l'Esquadró de la Guàrdia Real, arriben a la carrera de San Jerónimo, on es trobaran formant el batalló d'honors quatre companyies dels exèrcits de Terra, Armada, i Aire, i la Guàrdia Civil amb Bandera, esquadra de gastadors, banda i música. Allí els rebran el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i el cap de l'Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro Esteban López Calderón.

Després de rebre honors militars des del podi, el cap de l'Estat passarà revista al batalló d'honors. Tot seguit, es dirigirà al costat de la Reina i les seues filles fins a l'escalinata de la porta dels lleons, engalanada amb el baldaquí o dosser de gala, on els rebran els presidents del Congrés, Francina Armengol, i del Senat, Pedro Rollán.

La família reial, precedida dels presidents de les cambres, accedirà per la porta dels lleons al vestíbul de la reina, on saludaran als presidents del Tribunal Constitucional, Cándido Conde Pumpido, i del Consell General del Poder Judicial, el vocal Vicente Guilarte, i aniran al saló dels passos perduts, on faran el mateix amb els membres de les meses del Congrés i del Senat.

A la Comunitat Valenciana, l'acte també tindrà ressò. L’Ajuntament de València, de fet, participarà en els actes de celebració de la jura de la Constitució de la princesa Elionor davant de les Corts Generals per la majoria d’edat, segons ha informat el consistori en un comunicat. 

Per a fer-ho han instal·lat una pantalla al Saló de Cristall de l'Ajuntament perquè la ciutadania i qui visite la sala puga seguir l’acte, que comença a les 11:00 del matí, fins que acabe. Així mateix, la façana de l’Ajuntament s’il·luminarà a la nit amb els colors de la bandera espanyola per a destacar “la importància històrica d’aquest esdeveniment”. 

L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha dit que “és un dia molt important per al nostre país” perquè la princesa Elionor “és el futur de la Corona i la unió de tots els espanyols entorn de la Constitució Espanyola”. “L’Ajuntament sempre serà lleial amb la Constitució, la Corona i la unitat del país”, ha postil·lat. 

També et pot interessar

stats