Els problemes de subministrament de medicaments baixen un 7%, primer descens des de l'any 2020
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris treballa des de la primavera de 2023 per tal de garantir-ne la disponibilitat
Els problemes en el subministrament de medicaments han baixat un 7% en el segon semestre del 2023 respecte als primers sis mesos d'aquest any, segons l'informe de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) publicat aquest dimarts, que subratlla que es tracta del primer descens des del 2020.
Un problema de subministrament és una situació en la qual les unitats disponibles d'un medicament en el canal farmacèutic són inferiors a les necessitats de consum. Aquestes tensions es mesuren en presentacions de medicaments, és a dir les diferents formes en un fàrmac és dispensat (comprimits, càpsules, xarop o píndoles).
Segons l'informe de l'Aemps, el juliol de 2023 hi havia a Espanya 32.992 presentacions de medicaments, corresponents a 15.503 fàrmacs autoritzats. D'aquestes presentacions, 1.415 (4%) patia algun tipus de problema de subministrament.
Aquesta xifra suposa un 7% menys que les presentacions de medicaments amb problemes registrades entre gener i juny de 2023, que eren 1.532.
També han baixat les presentacions de medicaments que més trastorn causen al pacient, que són aquelles que requereixen la intervenció del prescriptor per a adaptar la recepta a un altre fàrmac amb la mateixa indicació terapèutica. En aquest cas el descens ha sigut del 27%, i s'ha passat de 159 presentacions amb problemes en el primer semestre de 2023 a 115, en el segon.
Segons l'informe les principals causes que ocasionen els problemes de subministrament són problemes de capacitat en la planta de fabricació (36,4%); augment de la demanda (23,6%); i problemes en la fabricació del fàrmac (18,6% de les notificacions).
L'informe també subratlla que per a anticipar-se als problemes de subministrament d'antibiòtics en temporada d'infeccions respiratòries, l'Aemps, amb la resta d'agències europees, treballa des de la primavera de 2023 en un pla per a assegurar que no tornara a passar aquesta temporada.
Per a això, des de la passada primavera s'han fet estimacions de la demanda previsible, s'han creuat dades per a identificar zones on podria haver-hi falta de disponibilitat, i s'ha instat els laboratoris a augmentar la producció.
Unes altres de les accions de l'Aemps, en el segon semestre de 2023, per a evitar problemes de disponibilitat ha sigut limitar l'eixida del territori nacional de fàrmacs amb problemes de subministrament, ha ordenat que aquestes unitats es dediquen a cobrir les necessitats del mercat espanyol.
L'Aemps també ha sol·licitat als titulars del llistat de medicaments estratègics (aquells que són essencials per al sistema sanitari per no tindre alternativa terapèutica) plans de prevenció amb la finalitat d'assegurar una cadena de subministrament resilient.