La prohibició de les begudes energètiques per als menors, a debat

Galícia ha anunciat que en prohibirà la venda als xiquets i adolescents a partir del 2024 i Castella-la Manxa ho estudia 

El perill de les begudes energètiques / À Punt NTC

Vora la meitat dels joves entre 14 i 18 anys reconeixen haver pres begudes energètiques en els últims trenta dies. Davant del perill que suposen aquests refrescos per als menors, algunes administracions ja s’han posat mans a l’obra per a regular-los. Galícia ja ha anunciat que prohibirà la venda als menors a partir del 2024 i Castella-la Manxa ho està estudiant. 

Un equip d’À Punt Notícies ha parlat amb metges especialistes sobre quins són els efectes d’aquest còctel nerviós en la salut de xiquets i xiquetes. De fet, alerten que un pot equival a quatre cafés i setze cullerades de sucre. “La taxa elevada de sucre de forma periòdica està associada a problemes de salut com l’obesitat o la diabetis tipus 2”, explica el pediatre Gabriel Ruiz. 

Però al sucre cal sumar els efectes de la cafeïna en el cos dels menors, com insomni, taquicàrdia o arrítmies, nàusees i vòmits i, a llarg termini, dependència. “Genera la sensació de dependència de pensar ‘jo sense aquesta beguda no podré fer un treball o no podré estudiar’”, afegeix Ruiz. 

En això té molt a veure la publicitat que ha creat la falsa imatge que milloren el rendiment esportiu i acadèmic i s’han convertit també en un còctel perillós. “Quan mesclem alcohol amb begudes energètiques es genera una sensació com que l’alcohol no puja i provoca un major consum”, assegura el portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, Felipe Baier. 

També et pot interessar

stats