Proliferen els discursos d’odi a Twitter després que Musk l’“alliberara”
L’expert Ricard Martínez (UV) adverteix que l’impacte sobre la privacitat de les nostres dades pot pujar "significativament”
Després que Elon Musk, l'home més ric del món i nou propietari de Twitter, anunciara que el “pardal s'ha alliberat” han proliferat els discursos d'odi en una xarxa que compta amb 230 milions d'usuaris. Milers d'aquests de tot el món han posat a prova Twitter amb contingut racista, antisemita o contra altres col·lectius. La Comissió Europea adverteix que el pardal “volarà segons les seues regles”.
Per a Ricard Martínez, professor de dret constitucional de la UV i expert en aspectes relacionats amb la privacitat i la garantia dels drets a les xarxes, les conseqüències d’aquest canvi poden ser dues: “la relaxació del control de l’exercici de la llibertat d’expressió que, fins ara, havia sigut molt controladora i restrictiva, i que es monetitze encara més la nostra privacitat, equiparant-se a altres entorns com Instagram”.
El paper regulador i de control per part de les institucions públiques serà clau. En aquest sentit, Martínez adverteix que “pot ser que l’impacte en la privacitat de les nostres dades puge significativament”. Amb tot, l’expert afirma que “la UE ha desenvolupat una estructura jurídica que determina que allò que afecta les persones que viuen al seu territori està també afectat per les normes europees i qui no segueix aquestes regles té sancions significatives”.
El gran somni de Musk és fer de Twitter una plataforma de publicitat i convertir-la en una superaplicació, a l'estil de la xinesa WeChat, que combina el vessant social amb una passarel·la de pagaments. De moment, Trump, que podria tornar a la xarxa, manifesta que està content que Twitter estiga en bones mans.