La promotora de la macroplanta Magda anuncia que reduirà un 40% la superfície del projecte fotovoltaic
Les dades de l'empresa no concreten en quins termes municipals es produirà aquesta reducció i els afectats desconfien
L’empresa promotora de la macroplanta solar Magda ha anunciat una reducció del 40% en la superfície afectada pel projecte fotovoltaic. Ho ha fet en un comunicat llançat durant la vesprada per a eixir al pas de les informacions publicades sobre aquesta caiguda en la dimensió del projecte. La nota, en tot cas, no detalla en quins termes municipals es produirà aquesta reducció i es limita a dir que el parc solar ocuparà finalment 250 hectàrees, xifra que suposa un 47% menys que la declaració d'impacte ambiental del projecte, publicada el 7 de gener al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).El document descriu el projecte com a una planta solar en una superfície de 472,11 hectàrees distribuïdes en tres zones, dos a les Coves de Vinromà i una tercera a Benlloc.
A més, aquestes dades són diferents de les d'un escrit al qual ha tingut accés À Punt i on s'apunta a una reducció del 19% dels terrenys afectats per capacitació de renovables En concret, a l'escrit es detalla que la superfície que ocuparà la macroplanta suma 270 hectàrees, a les Coves de Vinromà (Plana Alta) i 113 hectàrees a Benlloc, a la mateixa comarca. Aquestes dues dades sumen 383 hectàrees, fet que suposa un 19% menys que la xifra inicial prevista per a desenvolupar la macroplanta.
En tot cas, al comunicat, Akuo defensa també que el projecte "no destruirà terreny agrícola productiu i ecològic". També ha remarcat que es treballa perquè el projecte tinga un impacte positiu a la comarca i donarà oportunitats laborals als joves. Akuo assegura que la planta crearà al voltant de 240 llocs de treball directes i 300 indirectes "durant la fase de construcció". També facilitarà als veïns accedir a l'energia de baix cost i no dependre energèticament de l'exterior.
"Akuo és sensible a les reticències a la MAT Morella-la Plana, per la qual cosa fa un any que està treballant amb la Comunitat Valenciana, i amb altres promotors amb interessos en la zona, en una solució alternativa per a les línies d'evacuació", explica també la promotora del projecte a l'escrit remés als mitjans de comunicació.
En tot cas, els afectats que anaven a veure els seus terrenys expropiats per a la instal·lació de plaques solars desconfien d'aquesta reducció. Al·leguen que no hi ha res oficial i que l’expedient administratiu continua sense canvis.
L’alcaldessa de les Coves de Vinromà, Mónica Nos, ha traslladat al veïnat la intenció de l’empresa promotora de “reduir les hectàrees exclusivament als propietaris que han volgut signar”, fet que suposaria una reducció del 40%. Nos afirma que “cap veí d’aquest poble ha de fer res contra la seua voluntat”, en referència a les persones que temen una expropiació del seu mitjà de vida. Una part de la població dels municipis afectats viu del camp i dels terrenys que el macroprojecte necessita per a la instal·lació d’energies renovables.
Els afectats han expressat les reserves a aquesta reducció del macroprojecte: "Nosaltres, mentre no ho demostren o canvien el projecte en el Ministeri, no ens en fiem", ha afirmat el president de l'Associació Nostra Terra, Miguel Ángel Rodrigo. "Si volgueren fer aquesta reducció, retirarien el projecte i en presentarien un de nou, i a hores d'ara no ho han fet", manifesta la secretària de l'associació, Carmen Barrera.
Segons l’empresa, hi ha el compromís, però encara no s'ha modificat l'expedient. A més, la promotora s’ha compromés a no expropiar, però el veïnat encara no n'està convençut: “Per a nosaltres això no té credibilitat, perquè la TUP continua tramitant-se” apunta Miguel Ángel Rodrigo.
La lluita popular continua: volen renovables, però no d’aquesta manera. Demanen a l’empresa que oficialitze els compromisos perquè no queden en paper banyat. Per a diumenge han convocat una nova mobilització.