L'incendi de Benasau està estabilitzat, el veïnat desallotjat pot tornar a casa i es reobrin les carreteres

La superfície afectada es rebaixa a 270 hectàrees dins d'un perímetre de vora 25 quilòmetres

Un helicòpter descarrega aigua en el perímetre de Penàguila
Un helicòpter descarrega aigua en el perímetre de Penàguila / Morell (EFE)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 d'agost 2024 - 08:55 Actualitzat: 01 d'agost 2024 - 19:13

L'incendi forestal originat dimarts al llogaret d'Ares —terme municipal de Benasau, al Comtat— per l'espurna d'una radial mentre es feien uns treballs prop de la depuradora està ja estabilitzat i podria donar-se per controlat en les pròximes hores si la situació no canvia. Així ho ha confirmat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, esta vesprada en declaracions als mitjans després d'una visita al centre de comandament avançat situat a Benasau. Finalment, s'ha rebaixat la superfície afectada a 270 hectàrees dins d'un perímetre de vora 25 quilòmetres.

A més, des de les onze del matí la direcció del dispositiu antiincendis ha autoritzat la tornada progressiva del veïnat de Penàguila (Alcoià), evacuat preventivament per la proximitat del foc, en considerar que ja no és perillós perquè no hi ha flama.

En declaracions a EFE, l'alcalde de Penàguila, Salvador Catalá, ha explicat que els primers veïns que poden entrar al nucli urbà són els reallotjats a Benifallim, i ha afegit que la tornada a casa es farà de manera controlada i vigilada per les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Segons ha dit, poc després de les deu del matí els bombers li han comunicat que s'obrien les vies per al retorn gràcies al bon pronòstic de l'incendi, que ja està estabilitzat i podria donar-se per controlat en unes hores.

A les 14:00 hores, la Creu Roja d'Alacant ha desactivat l'alberg provisional, "donat que les persones afectades han tornat a les seues vivendes", segons han indicat a les xarxes socials.

Emergències de la Generalitat ha informat que a les 17:00 hores se celebrarà una nova reunió de coordinació al centre de comandament avançat habilitat a Benasau per a valorar l'evolució dels treballs d'extinció i definir els pròxims passos a seguir.

Esforços centrats en els punts calents

Durant la matinada, els bombers han continuat treballant per a tractar d'extingir el foc. El pronòstic per a este dijous era optimista des del principi, després d'una nit d'evolució favorable per a les tasques d'extinció. Les flames han cremat ja més de 300 hectàrees en dos dies, però el més rellevant a hores d'ara és que no ha anat a pitjor, d'acord amb l'actualització difosa per Emergències de la Generalitat i el Consorci Provincial de Bombes d'Alacant a primera hora del matí.

Un helicòpter de la Unitat Militar d'Emergències (UME) sobrevolarà fins a les dos del migdia la zona cremada, que s'ha rebaixat a 314 hectàrees —catorze menys que la vespra—, per a fer un reconeixement que permeta avaluar el dispositiu actiu.

Evolució de l'incendi de Benasau
Evolució de l'incendi de Benasau / Miguel Ángel Reino

La prioritat de les desenes d'efectius que s'han quedat esta nit sobre el terreny avançant en l'extinció ha sigut refredar els punts calents, els que tenen més perill de revifar. Bombers, membres de brigades forestals i soldats de l'UME s'han dedicat a repassar estos focus en un perímetre que, des d'ahir, ja no presenta flama. Tot i això, encara queden moltes brases i arbres que cremen per dins. D'acord amb el servei de l'112, hi han treballat catorze dotacions del Consorci Provincial de Bombers i sis unitats dels bombers forestals amb altres tantes autobombes, a més de l'UME.

Amb la llum del dia s'han incorporat a la zona dos mitjans aeris, un amb la brigada helitransportada dels bombers forestals de la Generalitat. I a les 11:00 h s'hi sumarà un avió de l'UME. El fet que el foc continue actiu en els voltants de Penàguila, que la preemergència per risc d'incendis siga extrema a l'interior de la província d'Alacant i les prediccions meteorològiques adverses per a hui, amb temperatures més altes i baixa humitat relativa, han retardat la tornada a casa de la població evacuada, diversos centenars de veïns. Finalment se'ls ha autoritzat, després d'haver passat dos nits a casa d'amics, familiars o en albergs improvisats en municipis de la contornada.

Tal com ha comentat César Alcaraz, oficial del Consorci Provincial dels Bombers d'Alacant en declaracions a Les notícies del matí, en el dispositiu estan esperançats que hui hi haurà avanços importants a pesar que la previsió meteorològica no és la millor: "El tenim tot prou encarrilat per a arribar a la fase estabilitzada", ha dit.

El balanç de l'afecció es manté en una superfície semblant a la notificada dimecres, en un perímetre de quinze quilòmetres que inclou els termes de Benasau, Penàguila i Alcoleja. A més, continuen tallades les carreteres CV-781, que uneix Alcoleja amb Penàguila, i CV-785, de Benifallim a Penàguila.

Les autoritats i els cossos d'emergències fan una crida a la prudència tenint en compte la previsió d'oratge adversa prevista per a este dijous, últim dia de l'onada de calor que esguita Espanya amb temperatures molt elevades i risc extrem d'incendi en bona part del territori valencià. Un nou foc declarat ara quan bona part dels mitjans estan centrats a Benasau podria tindre conseqüències perilloses.

Mentrestant, la Guàrdia Civil continua les perquisicions per a aclarir les circumstàncies en què s'ha originat l'incendi. Dimecres la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, va donar per confirmada la principal hipòtesi que es contemplava i que poc abans havia avançat en Les notícies del matí l'alcalde de Penàguila, Salvador Catalá: l'espurna d'una radial que utilitzaven diversos operaris que treballaven prop de la depuradora de Benasau. Segons va precisar Bernabé, ja estan identificats i este dijous els prendran declaració per a poder determinar si tot s'ha degut a una imprudència o a un accident desafortunat.

L'incendi de Biar, extingit

D'altra banda, els bombers d'Alacant han donat per extingit l'incendi declarat dimarts a la comarca veïna de l'Alt Vinalopó, al paratge de l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia —terme municipal de Biar—. Les flames, que van obligar a evacuar preventivament algunes vivendes properes, han quedat sufocades a les 8:15 hores d'este dijous, segons han informat des del consorci provincial.

També et pot interessar

stats