Protestes a Castelló de la Plana i València exigeixen dignificar la carrera investigadora
Sota els lemes “sense ciència no hi ha futur” i “sense drets tampoc hi ha ciència”, associacions i sindicats reclamen una reforma ambiciosa de la normativa actual
L’associació FPU Investiga, amb el suport d’altres organitzacions i els sindicats CGT, CNT i Intersindical Valenciana, ha convocat aquest dilluns protestes en nou ciutats de l’estat espanyol per a exigir que es dignifique la carrera investigadora.
A Castelló de la Plana, els i les manifestants es concentraran a l’àgora de la Universitat Jaume I al migdia, i a la ciutat de València ho faran a les 18:30 hores a la plaça del Parterre. Els lemes “sense ciència no hi ha futur” i “sense drets tampoc hi ha ciència” es faran servir tant a les protestes físiques com en la mobilització en les xarxes en forma d'etiqueta.
La ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, ha assegurat aquest diumenge que "les persones que fan ciència han d'estar cuidades" i per això la futura llei de ciència, que reformarà la norma de 2011, té com a "eix nuclear millorar la qualitat del personal científic i investigador del país".
Segons Morant, la futura llei "atén moltíssimes de les reivindicacions històriques", encara que la nova norma, ha admés, no permet desenvolupar la carrera del personal tècnic. En aquest sentit, la ministra ha assegurat que l'àrea de Funció Pública del Ministeri d'Hisenda s'ha compromés a desenvolupar-la.
Aquestes són les demandes que han fet que el sector de la investigació isca als carrers a protestar:
- Assegurar la indemnització per finalització de contracte a tots els contractes vigents.
- Que la reforma de la llei de ciència contemple l’elaboració d’un estatut del personal de la investigació que regule els seus drets laborals.
- Augmentar les retribucions mínimes en l’estatut del personal investigador predoctoral en formació (Epipf).
- Desenvolupar la carrera professional del personal tècnic i de gestió.
- Integrar tot el personal d’investigació dins dels convenis col·lectius de referència.
- Dignificar els serveis bàsics de les universitats i centres d’investigació i que s’adopte un model de contractació directa que garantisca el manteniment de les plantilles i el compliment dels drets laborals.
- Eliminar la taxa de reposició perquè tot el sector puga créixer i estabilitzar-se.
- Desenvolupar un marc d’incorporació i carrera professional del personal d’investigació en les plantilles del Sistema Nacional de Salut.
- Atendre i protegir els col·lectius més vulnerables: dones, persones migrades, LGTBIQ+ o persones amb diversitat funcional. Dotar de més consideració les malalties mentals derivades de la precarietat, la inseguretat i l’assetjament laboral.
- Promoure la creació d’una oficina d’integritat científica estatal i independent amb poders sancionadors i vinculada a l’oficina de protecció del denunciant per a protegir la identitat.