Així és el protocol que hauran de passar els vora 31.000 turistes que arribaran a la Comunitat Valenciana per Setmana Santa
Caldrà presentar a l'aeroport una PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies al vol i superar el control de Sanitat Exterior.
La Comunitat Valenciana afronta, per segon any, una Setmana Santa inusual i marcada per la pandèmia de Covid-19. La tercera onada ja ha quedat arrere, però les restriccions de mobilitat i contacte social decretades per les autoritats sanitàries per a contindre'n la propagació continuen vigents i suposen, de nou, un dur colp per al turisme. Amb les fronteres autonòmiques tancades, l'esperança per a reactivar el sector passa pels visitants estrangers. El volum que espera la Generalitat és un 86% inferior al que podria arribar en una Setmana Santa pre-pandèmia, segons les estimacions de l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur). Encara així, entre l'1 i el 7 d'abril, es preveu l'arribada de vora 31.000 turistes procedents de països de l'espai Schenguen a través dels aeroports valencians, que hauran de presentar una PCR negativa per a poder entrar al territori.
Després de setmanes liderant en incidència acumulada del virus a tot Espanya, la Comunitat Valenciana encadena ja diverses jornades amb la menor proporció de contagis actius per habitant de tot l'Estat, 31 per cada 100.000 persones en els últims catorze dies, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat. Una situació epidemiològica optimista, però que podria veure's amenaçada pel repunt de contagis que presagien una quarta onada en alguns països d'Europa, com ara França o Alemanya. Fins i tot en algunes comunitats autònomes ja s'ha invertit la tendència a la baixa i la pandèmia comença a prendre força de nou, esperonada sobretot per la variant britànica.
La frenada en la desescalada dels països europeus que més visiten la Comunitat Valenciana pot afectar el sector turístic de cara a les vacances de Pasqua. A Alemanya, la desescalada de la tercera onada ha sigut fugaç. Després de tres setmanes, el govern encapçalat per Angela Merkel ha decidit fer un pas arrere per l'augment de positius en algunes regions i endureix de nou les restriccions fins al 18 d'abril. Les mesures, de moment, no prohibeixen els vols internacionals a zones no considerades de risc, com ara les Illes Balears o la Comunitat Valenciana, tot i que torna a ser obligatori presentar una PCR negativa abans de tornar al país. Les autoritats alemanyes, en tot cas, desaconsellen qualsevol viatge que no siga essencial. El Regne Unit, d'altra banda, estudia estendre les restriccions de volar a l'estranger fins al 30 de juny. El turisme francés és, de moment, el que més arriba a la Comunitat Valenciana: dels 50.000 viatgers que han vingut des de principis d'any, un terç provenia de França.
Protocol de control sanitari
Per a minimitzar els riscos de transmissió del coronavirus, el govern estatal té actiu un protocol de seguretat en ports i aeroports que exigeix la presentació obligatòria d'una prova PCR negativa realitzada en les 72 hores prèvies a l'arribada a Espanya per a poder entrar en el país. Els serveis encarregats de dur a terme el control sanitari són els de Sanitat Exterior, un organisme adscrit al Minsteri de Sanitat.
A més de la PCR, tota persona procedent d'altres països que arriben a Espanya han de passar un examen de Sanitat Exterior que pot comprendre tres elements:
- Control documental, a través d'un "Formulari de Control Sanitari" que difereix en funció de si el viatge és a través de via marítima o aèria. En el segon cas, cal omplir-lo a través de l'aplicació gratuïta Spain Travel Health-SpTH (disponible per a Android i iOS).
- Control visual sobre l'estat del passatger o passatgera.
- Presa de temperatura, a través d'un termòmetre sense contacte o mitjançant càmeres termogràfiques. Les persones amb una temperatura superior a 37,5 ºC o aquelles sobre les quals hi haja sospita de patir Covid-19 hauran de sotmetre's a una avaluació sanitària. Aquesta inclou, segons detalla el Ministeri de Sanitat, "la valoració de l'estat clínic i epidemiològic i la realització d'una Prova Diagnòstica d'Infecció Activa (PDIA), en cas de ser necessari".
En cas que els serveis de Sanitat Exterior confirmen les sospites d'infecció, s'activaran els protocols d'alerta sanitària "establits en coordinació amb les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes", conclou el protocol.
Tancament perimetral autonòmic
Tot i que es permeten els desplaçaments exteriors, el govern espanyol i les autonomies sí que han acordat una sèrie de mesures per a limitar la mobilitat interior de cara a la Setmana Santa, entre d'altres el tancament perimetral de les comunitats autònomes entre el 26 de març i el 9 d'abril. Unes restriccions que hauran de complir també els turistes que arriben a l'Estat, segons ha remarcat reiterades vegades la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Per exemple, no podran desplaçar-se a un altra comunitat autònoma i hauran de respectar el toc de queda que haja establit el govern del territori on estiguen.
Les mesures, tot i això, contrasten amb la facilitat que hi ha per a viatjar a Espanya des d'Europa. Fins al punt que la Comissió Europea mateixa demanava aquest dilluns "coherència" al govern de Pedro Sánchez en les mesures que aplica per a controlar els desplaçaments interiors i els exteriors.
Tant des de l'executiu estatal com des dels autonòmics, les crides a la prudència i a la responsabilitat són constants. I el Ministeri de Sanitat recorda que, a pesar que es van prendre unes mesures coordinades per Setmana Santa, són “de mínims”, el que permet a les autoritats de cada territori adoptar-ne d'altres “més restrictives".